Noi reglementări privind activitatea de digitizare și actualizare a Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole

DSCN6739Guvernul a adoptat astăzi, printr-o Ordonanță de Urgență, noi reglementări cu privire la activitatea de digitizare și actualizare a Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole (LPIS — Land Parcels Identification System-LPIS) pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în conformitate cu noile regulamente europene.
Potrivit actului normativ, activitatea de digitizare și actualizare a Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole reprezintă activitate de interes național.
Actul normativ prevede ca, în perioada iulie 2016-decembrie 2020, suprafața anuală care urmează a fi digitizată de către Ministerul Apărării Naționale, să fie de cel mult 21.000 km2, urmând ca suprafața rămasă ce o depășește pe cea care revine în sarcina MApN să se realizeze de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), cu personal din structurile sale de specialitate, structuri ce vor fi consolidate pentru a desfășura întreaga activitate reglementată de digitizare și actualizare a LPIS.
Până în prezent, activitatea de digitizare și actualizare a LPIS, realizată pe baza ortofotoplanurilor color, pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), era executată exclusiv de către Ministerul Apărării Naționale (MApN), respectiv de către Direcția Topografică Militară. Ca urmare a diminuării personalului responsabil din cadrul MApN, există riscul ca activitatea de digitizare și actualizare LPIS pe anul 2016 să nu se poată realiza la timp, iar întârzierile ce decurg putând atrage penalități aplicate de Comisia Europeană pentru neactualizarea LPIS între 2% și 30% din pachetul financiar alocat României pentru plățile directe. Întârzierile sunt constatate de misiunile de audit ale Comisiei Europene care au loc cel târziu o dată la doi ani și vizează anul curent și anul anterior de cerere de plată.
Punerea în aplicare a noilor reglementări se va realiza în baza unui protocol, care se va încheia între Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Apărării Naționale, în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare o ordonanței.
Prin protocolul încheiat, structurile MApN care execută activitatea de digitizare și actualizare a LPIS se vor stabili de către ministrul apărării naționale, iar structurile MADR beneficiare ale activității de digitizare și actualizare a LPIS de către ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.
De asemenea, se vor încheia anual contracte de prestări de servicii între structurile desemnate ale MApN și MADR, pentru anul 2016 contractele se vor încheia în termen de 10 zile de la semnarea protocolului, în limita bugetului aprobat al APIA pentru anul 2016.
Măsurile adoptate au fost necesare pentru actualizarea la timp a LPIS în conformitate cu noile regulamente europene și evitarea penalităților aplicate de Comisia Europeană, precum și pentru a se elimina riscul excluderii, parțiale și totale, a României de la finanțarea europeană (Fondul European de Garantare Agricolă — FEGA și Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală — FEADR) a cheltuielilor privind măsurile de sprijin, ceea ce ar putea crea blocaje în efectuarea plăților către fermieri.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole