Noi obligații pentru toți fermierii și operatorii din industria agroalimentară! Amenzi de până la un milion de lei!

Guvernul pregătește un nou set de obligații pentru toți producătorii și operatorii din sectorul agroalimentar, amenzile, în caz de nerespectare putând ajunge chiar până la un million de lei!

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat pe site-ul oficial Proiectul de ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind unele măsuri în sectorul agricol și al industriei alimentare potrivit căruia producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii și comercianții care își desfășoară activitatea în domeniul agriculturii și al industriei alimentare au obligația de a raporta stocurile la produsele agricole și alimentare.

Conform documentului, noul act normativ este necesar în vederea dezvoltării unui „plan de reducere a riscurilor legate de securitatea alimentară și stabilirea unui sistem de management al crizelor privind capabilitatea de răspuns specifică sectorului agricol și al industriei alimentare”.

Produsele agricole și alimentare pentru care operatorii din sectorul agricol și al industriei alimentare au obligaţia furnizării de date statistice de evidenţă a stocurilor sunt: a) legume –fructe; b) cereale și produse pe bază de cereale; c) semințe de oleaginoase și produse pe bază de oleaginoase; d) leguminoase furajere; e) semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase; f) carne și produse din carne, conserve din carne și mixte; g) lapte și produse din lapte; h) produse de morărit și panificație; i) produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe; j) grăsimi și uleiuri; k) apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor și toate celelalte ape îmbuteliate sau ambulate; l) orez; m) plante aromatice, sare și condimente; n) ceaiuri; o) zahăr; p) miere; q) drojdie.

„Măsurile de reglementare privesc domeniile de activitate de producție agricolă, depozitare și prelucrare/procesare, comercializare a produselor agricole şi alimentare și sunt obligatorii pentru toţi operatorii din sectorul agricol și al industriei alimentare”, se precizează în document.

Important de reținut este art.3 alin. (1) din proiectul de Ordonanță de Urgență, care prevede: „În vederea asigurării trasabilității produselor agricole și alimentare pe piață, operatorii din sectorul agricol și al industriei alimentare au obligaţia furnizării de date statistice de evidenţă a stocurilor de produse agricole și alimentare, săptămânal, sau ori de câte ori Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale apreciază că este necesar, pe platforma informatică pusă la dispoziție de către MADR”.

Potrivit noului act normativ, constituie contravenții și se sancționează cu amendă următoarele fapte săvârşite de către operatorii din sectorul agricol și al industriei alimentare prevăzuți la art. 1 alin. (1), astfel: a) nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (1) cu amendă de la 500.000 lei la 1.000.000 lei; b) introducerea pe platforma informatică a unor date statistice de evidență a stocurilor eronate, incorecte, incomplete, inexacte sau furnizarea datelor de identificare către un alt operator din sectorul agricol și al industriei alimentare, cu amendă de la 50.000 lei la 250.000 lei.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole