Pentru a intra în acord cu noua legislație europeană în vigoare, în această toamnă a fost adoptat un nou act normativ privind comercializarea de produse fertilizante pe teritoriul României, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) remis marți redacției AgroTV.
„Ministerul Agriculturii informează că operatorii economici pot depune cereri pentru obţinerea autorizaţiei RO – FERTILIZANT, începând cu data intrării în vigoare a normelor metodologice prevăzute la articolul 15 din OUG 121/ 08.09.2022, privind stabilirea unor măsuri de punere la dispoziţie pe piaţă a unor produse fertilizante şi pentru modificarea Legii nr. 232/2010 privind regimul de import al mostrelor de îngrășăminte și al îngrășămintelor”, se arată în comunicat.
Potrivit reprezentanților MADR, măsurile propuse vor asigura trasabilitatea produselor comercializate în România și, totodată, vor proteja producătorii agricoli în vederea folosirii de produse fertilizante de calitate și cu eficiență maximă pentru utilizarea în agricultură.
Totodată, actul normativ reglementează și modalitatea de recunoaștere reciprocă a produselor fertilizante testate în alte state membre UE și asigură cadrul legal referitor la introducerea în țară a acestora.
„Facem precizarea că, potrivit prevederilor art. 26 alin. (1) din OUG nr. 121/2022, cererile pentru obţinerea autorizaţiei RO-ÎNGRĂŞĂMÂNT depuse înainte de data publicării Ordonanței de urgență în Monitorul Oficial al României se soluționează potrivit legislaţiei în vigoare la data depunerii. În consecință, începând cu data de 8 septembrie 2022, doar operatorii economici care au obţinut după primul an de testare autorizaţia provizorie, pot depune cereri pentru continuarea testării în anul II, în vederea obținerii autorizaţiei definitive RO ÎNGRĂŞĂMÂNT”, se precizează în comunicatul MADR.
Cererile se depun de către operatorii economici la Biroul unic din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.