Noi norme pentru crescătorii de porci!

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pregătește noi norme pentru crescătorii de porci.

Pe site-ul ministerului a fost pus, luni, în dezbatere publică proiectul de ORDIN privind modificarea și completarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 420/2019.

Iată câteva prevederi ale actului normativ:

Art. 5 (1) Calcularea dimensiunii fermei de reproducţie, respectiv numărul de scroafe, în funcţie de numărul de locuri de cazare pentru porc gras, aşa cum este prevăzut la art. 5 din Legea nr. 195/2018, se face astfel:
a) capacitatea de producţie anuală aferentă locurilor de cazare de porc gras este reprezentată de numărul de locuri de cazare pentru porc la îngrăşat, categoria 50-85 kg/ciclu de producţie, înmulţit cu 3,2 cicluri de producţie dintr-un an;
b) numărul de purcei înţărcaţi obţinuţi pe cap de scroafă/an reprezintă 25 de purcei;
c) dimensiunea fermei de reproducţie se calculează prin raportul dintre capacitatea de producţie anuală aferentă locurilor de cazare de porc gras şi numărul de purcei înţărcaţi obţinuţi pe cap de scroafă /an, obţinându-se numărul necesar de scroafe.

(2) Modul de calcul al locurilor de cazare existente eligibile în fermele de reproducţie pentru care se face extinderea capacităţii fermei este următorul, din care se alege valoarea minimă:

- Publicitate -

a) locuri de cazare reproducţie în funcţie de nr. boxe de fătare = nr. boxe de fătare existente/0,24;
sau
b) nr. locuri de cazare reproducţie în funcţie de nr. boxe de montă = nr. boxe de montă existente/0,285;
sau
c) nr. locuri de cazare reproducţie în funcţie de nr. locuri în boxe comune gestaţie = nr. locuri în boxe comune în sectorul de gestaţie/0,588;
sau
d) nr. locuri de cazare reproducţie în funcţie de nr. locuri comune tineret = nr. locuri în boxe comune în sectorul de tineret/4,042.

(3) Dimensionarea spaţiilor necesare activităţii de reproducţie este următoarea:

a) modul de calcul pentru locuri de cazare de reproducţie:
(i) nr. boxe de fătare = 0,24 x nr. locuri de cazare reproducţie;
(ii) nr. boxe de montă = 0,285 x nr. locuri de cazare reproducţie;
(iii) nr. locuri în boxe comune în sectorul de gestaţie = 0,588 x nr. locuri de cazare reproducţie;
(iv) nr. locuri în boxe comune în sectorul de tineret = 4,042 x nr. locuri de cazare reproducţie;
b) suprafaţa minimă a unei boxe de fătare este de 4,60 mp;
c) suprafaţa minimă a unei boxe de montă este de 1,4 mp;
d) suprafaţa minimă pentru o scroafă/scrofiţă în boxe comune în sectorul de gestaţie este de 2,25 mp;
e) suprafaţa minimă pentru un loc de cazare în boxe comune în sectorul de tineret este de 0,35 mp/cap;
f) costurile pentru spaţiile şi dotările necesare pentru cazarea vierilor şi a scrofiţelor de înlocuire nu sunt luate în considerare la calculul pentru dimensionarea spaţiilor necesare activităţii de reproducţie, dar cheltuielile cu acestea sunt eligibile la plată.

(4) Categoriile de ferme de porci care se pot înfiinţa în baza Programului sunt următoarele:

a) ferme de reproducţie existente, cu capacitate de minimum 400 de locuri de cazare, care îşi pot mări capacitatea de reproducţie până la 1.500 de locuri de cazare;
b) ferme de reproducţie care se vor înfiinţa, cu capacitate de cazare de la minimum 1.200 de locuri reproducţie, potrivit metodei de calcul prevăzute la alin. (1), până la maximum 3.000 de locuri reproducţie, potrivit metodei de calcul prevăzute la alin. (1).

(5) Investiția în locuri noi de cazare pentru reproducţie în categoriile de ferme prevăzute la alin.(4) se realizează într-o singură locație.

(6) În cazul fermelor aflate în conservare, ajutorul de stat se acordă pentru:
a) repunerea în funcţiune a locurilor de cazare reproducţie aflate în conservare pe care le deţin la momentul solicitării, respectiv a minimum 400 de locuri, dar nu mai mult de 1.500 de locuri, în cazul desfăşurării activităţii de reproducţie. În cazul în care ferma aflată în conservare are un număr de locuri de cazare reproducţie de peste 1.500, ajutorul se acordă în limita numărului de 1.500 de locuri de reproducţie;
b) repunerea în funcţiune a locurilor de cazare reproducţie aflate în conservare pe care le deţin la momentul solicitării, respectiv între 1.200 şi 3.000 de locuri reproducţie care să corespundă numărului locurilor de cazare porc gras deţinute, potrivit metodei de calcul prevăzute la alin. (1), în cazul activităţilor de reproducţie, creştere şi îngrăşare.

Totodată, noul act normativ prevede că „valoarea costului unui loc nou de cazare pentru reproducţie, calculată potrivit prevederilor art. 3 lit. i) din Legea nr. 195/2018, este de maximum 5.470 euro/loc, exclusiv T.V.A., şi include totalitatea cheltuielilor eligibile prevăzute la art. 7 alin. (1) din Legea nr. 195/2018”.

De asemenea, „valoarea costului unui loc de cazare pentru reproducţie în ferme aflate în conservare, calculată potrivit prevederilor art. 3 lit. j) din Legea nr. 195/2018, este de maximum 2.545 euro/loc, exclusiv T.V.A., şi include totalitatea cheltuielilor eligibile prevăzute la art. 7 alin. (1) din Legea nr. 195/2018, cu excepţia lit. a)”.

Prevederile complete ale noului act normativ ce vizează activitatea crescătorilor de porci le puteți consulta aici.

Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii în termen de 10 zile de la data publicării pe adresa de e-mail: anne.niculescu@madr.ro.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole