Noi măsuri de criză, activate în sectorul agroalimentar

În contextul invadării Ucrainei de către Rusia, Comisia Europeană a decis să activeze, luni, noi măsuri de criză. Este vorba de un sprijin constând în anumite compensații financiare pentru sectoarele pescuitului şi acvaculturii, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de AGERPRES.

Astfel, prin mecanismul de criză al Fondului european pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură (FEAMPA) se permite statelor membre să acorde compensaţii financiare operatorilor din sectoarele pescuitului, acvaculturii şi prelucrării fructelor de mare pentru pierderile de venit cauzate de perturbarea actuală a pieţei, precum şi „ajutor pentru depozitare” acordat organizaţiilor de producători. Această etapă vine în completarea Cadrului temporar de criză, care permite statelor membre să ofere sprijin prin intermediul ajutoarelor de stat.

„Războiul din Ucraina este un război împotriva tuturor. Sectoarele pescuitului, acvaculturii şi prelucrării sunt grav afectate din cauza preţurilor ridicate la energie, oxigen şi materii prime. Aceasta se întâmplă a doua oară în ultimii ani, după pandemia de COVID-19, deci luăm din nou măsuri rapide pentru a le sprijini în această criză. Aceste măsuri de urgenţă pentru situaţii de criză nu ar trebui să împiedice în niciun fel eforturile noastre pe termen lung către tranziţia energetică structurală a sectoarelor pescuitului şi acvaculturii în vederea atingerii obiectivelor Pactului verde European”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.

Prin mecanismul activat luni, statele membre vor putea acorda două tipuri de măsuri de criză.

Prima categorie de măsuri se referă la compensaţii financiare pentru operatorii din sectoarele pescuitului, acvaculturii şi prelucrării pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare generate de perturbarea actuală a pieţei de energie, dacă acestea sunt cauzate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

- Publicitate -

Prin a doua categorie de măsuri de criză se permite statelor membre să acorde compensaţii financiare pentru organizaţiile de producători în cazul în care pun în aplicare mecanismul de depozitare din cadrul organizării comune a pieţelor („ajutor pentru depozitare”). Astfel, mecanismul permite organizaţiilor de producători să stocheze produsele membrilor lor pentru a garanta un nivel satisfăcător al preţurilor pe piaţă.

Potrivit comunicatului Comisiei Europene, mecanismul de criză al FEAMPA este o măsură temporară, care se aplică retroactiv de la 24 februarie 2022, data începerii invaziei rusești în Ucrainei, şi va dura până la sfârşitul anului 2022. Utilizarea acestui mecanism rămâne la latitudinea statelor membre, însă, în cazul în care se decide aplicărea acestor măsuri de criză, ele trebuie incluse în următoarea versiune a programului lor FEAMPA, prezentat Comisiei.

„Din cauza impactului agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, mulţi pescari din UE nu merg pe mare deoarece îi costă mai mult decât şederea în port. Întreaga flotă a UE devine practic neprofitabilă. Navele de pescuit care operează în Marea Neagră se confruntă, de asemenea, cu ameninţarea unor posibile activităţi militare, ceea ce duce, prin urmare, la o suspendare preventivă a activităţii lor. Sectoarele acvaculturii şi prelucrării sunt, de asemenea, afectate de creşterea costurilor energiei şi ale materiilor prime, precum şi de costurile ridicate de logistică şi transport. Se preconizează că piaţa peştelui se va confrunta cu un şoc negativ în ceea ce priveşte oferta, atât de produse pescăreşti proaspete (UE), din cauza deciziilor de a nu ieşi pe mare, cât şi de anumite produse prelucrate sau conservate, ca urmare a penuriei de materii prime”, se mai arată în comunicatul Comisiei.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole