Noi întârzieri la AFIR! Când se lansează fondurile europene promise pentru fermieri

Se pare că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) nu va respecta nici de această dată calendarul pe care l-au publicat în privința lansării liniilor de finanțare cu fonduri europene. Ori asta, ori liniile de finanțare vor fi lansate odată cu ghidurile, ceea ce ar pune solicitanții și firmele de consultanță într-o poziție foarte dificilă, sunt de părere specialiștii în domeniu.

Concret, AFIR anunțase că intervenția DR-20 (investiții în sectorul zootehnic) va fi lansată în perioada 27-30 noiembrie 2023, însă până acum, nici măcar ghidul solicitantului nu a fost publicat pe site-ul AFIR.

La fel stă situația și în cazul liniilor de finanțare DR-22 (investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole), DR-25 (modernizarea infrastructurii de irigații) și DR-26 (înființarea sistemelor de irigații), dar și DR-15 (investiții în exploatațiile pomicole), cea din urmă fiind anunțată pentru perioada 4-8 decembrie 2023.

În aceste condiții, consultanții sunt de părere că lansarea intervențiilor va mai întârzia, lucru care afectează și planurile fermierilor.

”Ceea ce este neplăcut este faptul că ar trebui ca în câteva zile să fie lansate noi linii de finanțare pentru care nu există încă ghiduri publicate pe site-ul AFIR pentru a fi analizate în timp util de către solicitanți și de către firmele de consultanță.

Atunci când vor fi lansate sesiunile pentru zootehnie sau pentru pomicultură, iarăși o să fim în aceeași situație pe care am mai întâlnit-o și la alte linii de finanțare: timp insuficient, totul făcut în grabă și totul pe socoteala fermierului”, a precizat consultantul Marian Dumitrache pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole