23 ianuarie 2022 - 17:46

Noi informații privind submăsura 6.1 – instalarea tânărului fermier

Submăsura 6.1 – instalarea tânărului fermier este una dintre cele mai așteptate linii de finanțare din perioada de tranziție 2021-2022. În această perioadă, Ministerul Agriculturii pune la bătaie 100 milioane de euro pentru tinerii care vor să acceseze fonduri europene.

Potrivit ultimelor informații din cadrul grupurilor de lucru de la MADR și AFIR, se pare că submăsura 6.1 urmează să fie lansată în a doua jumătate a lunii august. Potrivit afirmațiilor făcute de consultantul Marian Vișu-Iliescu în emisiunea ”Agricultura la Raport”, cea mai mare parte a bugetului va fi alocată încă de anul acesta.

”Submăsura 6.1 destinată instalării tinerilor fermieri este prognozată la a fi lansată undeva în a doua jumătate a lunii august. Se știe foarte bine că pe această perioadă de tranziție, pe cei doi ani, avem o alocare de 100 milioane de euro. Încă nu s-a făcut împărțirea pe ani, dar din câte se aude pe surse, se pare că se dorește o lansare în primul an a unei sume cât mai mari, urmând ca în anul doi să se aloce diferența, pentru a avea o siguranță că se cheltuiesc banii. Este o măsură forfetară foarte căutată de tinerii fermieri”, a precizat Marian Vișu-Iliescu.

Consultantul a mai făcut o precizare importantă pentru cei care vor să acceseze submăsura 6.1. În ciuda numelui măsurii – ”instalarea tânărului fermier” – cei care vor să acceseze fondurile europene trebuie să dețină deja o exploatație pentru a fi eligibili la finanțare.

”Foarte multă lume care nu a mai studiat până acum ghidurile face o confuzie, pentru că se numește instalarea tânărului fermier, dar de fapt nu e acum instalarea, pentru că el trebuia deja în primăvara aceasta să aibă o exploatație. Când nu ai ceva, nu poți să accesezi submăsura 6.1 – instalarea tânărului fermier”, a mai adăugat Marian Vișu-Iliescu.

În a doua jumătate a lunii august, odată cu 6.1, va fi lansată și submăsura 6.3 dedicată dezvoltării fermelor mici. Bugetul total al acesteia este de 87 milioane euro pentru cei doi ani de tranziție.

”De asemenea, tot în a doua jumătate a lunii august este prinsă și submăsura 6.3 – sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. Așa-zisa submăsură mică, 15.000 euro, tot sumă forfetară. Bugetul este de 87 milioane euro pentru ambii ani de tranziție, împărțită pe două componente – 60,9 milioane euro pentru partea de național, iar diferența de 26,1 milioane euro pentru zona montană”, a mai spus Marian Vișu-Iliescu în direct la AGRO TV.