Fermierii au noi condiții pentru accesarea programelor Tomata și Usturoiul!

fermieri

Două programe extrem de așteptate de către fermierii români au fost prezentate astăzi de către ministrul Adrian Chesnoiu într-o conferință de presă ce a avut loc la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Ese vorba de Programul Tomata sau Programul de cultivăre a legumelor în spații protejate (în ciclul I – tomate, în ciclul II – alte legume) și Programul de susțiere a producției de usturoi.

Principiile care stau la baza acestor elaborării programe au fost predictibilatea, stabilitatea și nivelul ridicat al producției, precum și încrederea pe care fermierii trebuie să o recapete în autorități, respective în Ministerul Agriculturii.

„Țin foarte mult la predictibilitate. Am anunțat la începutul mandatului că vreau ca toți fermierii români să aibă în fața lor un parcurs predictibil cu privire la finanțările pe care noi le vom lansa în anul 2022”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Acesta a arătat că, în același timp, „este foarte important să ne raportăm la stabilitate, atât pentru fermierul român, cât și pentru piață, pentru consumatorul român, ținând cont de faptul că este extrem de important să știm ce producții vom avea sau cum putem să îmbunătățim producțiile fermierilor prin programe de finanțare din cadrul bugetului Ministerului Agriculturii”.

Șeful MADR a arătat că cele două programele destinate legumicultorilor au pornit de la analiza indicatorilor de rezultat și de la modul în care România se situează în balanța comercială în legătură cu producția și asigurarea consumului din resurse proprii naționale, raportat la tot ceea ce înseamnă importuri.

Un aspect foarte important pe care cele două programe îl vizează este acela de „a-i încuraja pe cetățenii români să consume produse românești și de a-i încuraja pe fermierii români să producă cât mai mult pentru piața internă”, a precizat Chesnoiu.

Conform prezentării făcute de ministrul Agriculturii, Programul de cultivare a legumelor în spații protejate are alocat un buget de 225 milioane de lei (aproximativ 45 de milioane de euro) și se desfășoară în două cicluri de producție:

– Ciclul I – doar pentru tomate;

– Ciclul II – pe lângă tomate, programul vizează legume precum ardei gras și/sau lung – kapia, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde.

După consultarea publică pe care MInisterul Agriculturii a făcut-o cu fermierii, mai multe propuneri ale acestora privind cantitatățile prevăzute dar și perioada de comercializare a legumelor au fost preluate în actul normativ.

Astfel, la Programul Tomata este prevăzută suma de 4.000 de euro/beneficiar, conjugată în 3.000 de euro pentru ciclul I de producție și 1.000 de euro pentru ciclul II. Foarte important este faptul că, la propunerile venite din partea fermierilor, perioada de comercializare pentru ciclul 2 nu va mai începe de la 20 octombrie, ci de la 15 octombrie, și va dura până la 9 decembrie. Pentru ciclul I se menține perioada de comercializare 1 martie – 10 iunie. De asemenea, cantitatea de producție necesară pentru a beneficia de sprijinul prevăzut a fost redusă de la 5.600 kg/1.000 mp la 3.000 kg/1.000 mp.

În ceea ce privește celelalte legume prevăzute pentru ciclul II, cantitatea de producție necesară la castraveți a fost redusă de la 5.600 kg la 4.000 kg/1.000 mp, iar la salată și ceapă verde, la propunerea legumicultorilor, acestea nu vor mai comercializate ținând cont de cantitate, ci de numărul de plante sau de bulbi. Pentru ardei, fasole păstăi și spanac, cantitățile rămân cele prevăzute în draftul inițial al actului normative, respective de 2.000, 1.500 și 1.000 kg/1.000 mp.

La Programul de susținere a usturoiului, pentru care este prevăzută o sumă de 3.000 de euro/cultură/ha/beneficiar, a fost modificată perioada de comercializare începând 1 iunie, în loc de 1 iulie, și până la 21 decembrie, cantitatea necesară fiind de 3 kg usturoi/10 mp (3.000 kg/ha).

Printre măsurile complementare care vin în sprijinul acestor programe, ministrul Chesnoiu a amintit de solicitarea către autoritățile publice locale să asigure fermierilor români piețe volante, astfel încât relația dintre producători și consumatori să fie cât mai scurtă. De asemenea, se poartă discuții cu administratorii piețelor agroalimentare din România pentru a asigura fermierilor romani acces în piețele din orașe.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Un răspuns

  1. Dacă doriți să mâncați roșii ecologice lăsați. Mai liber durata de comercializare nu i obligați pe fermieri să le forțeze coacerea cu tot felul de erbicide lăsați-le să le coacă Dumnezeu astfel sunt mai otrăvite de cât cele din afară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture