20 aprilie 2021 - 19:29

Noi cazuri de PPA confirmate! Autoritatile judetene, in alerta

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat într-o gospodărie din localitatea Verdea, informează Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Vrancea.

“În data de 7 februarie a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane într-o gospodărie având ca efectiv 21 porci, din care doi morţi şi o scroafă tăiată, situată în localitatea Verdea, comuna Răcoasa. (…) Gospodăria a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei”, se arată într-un comunicat de presă remis luni.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare şi dezinfecţie.

De asemenea, un nou caz de PPA a fost confirmat și în județul Vaslui. Prefectul Mircea Gologan a convocat ieri o sedintã a Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) – judetul Vaslui, pentru a aproba Programul de mãsuri în confirmare pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) la mistreti, la Fondul de Vânãtoare nr. 40 Popeni, comuna Zorleni. Pe 7 februarie, Laboratorul National de Referintã pentru Diagnostic si Sãnãtate Animalã Bucuresti a confirmat rezultatul pozitiv în ceea ce priveste detectia anticorpilor anti-virus pestã porcinã africanã pentru o femelã de 12 luni, la un porc mistret din Fondul de vânãtoare nr. 40, din zona Popeni, în apropierea Bârladului.

Din dispozitia prefectului Gologan, s-au luat o serie de mãsuri, cu aplicabilitate imediatã, printre care luarea unor mãsuri de control specifice, stabilite prin Manualul operational pentru Pestã Porcinã Africanã la mistreti, plus planul de mãsuri specific acestei situatii.