Nina Gheorghiță, producție de rapiță de 3 tone/hectar. ”Veniturile vor fi mult mai mici decât anul trecut”

Ușor-ușor, fermierii își adună marfa în hambare și încep să-și facă primele calcule legate de producțiile, câștigurile sau pierderile de anul acesta. Pentru unii dintre ei, situația nu arată cel mai fericit, deși producțiile obținute sunt relativ mulțumitoare.

Problema pe care o semnalează fermierii cel mai adesea este legată de prețuri, pentru că sunt nevoiți să-și vândă producțiile pe care le-au obținut cu costuri extrem de mari, la prețuri mult mai mici decât cele de anul trecut.

Potrivit Ninei Gheorghiță, vicepreședinte LAPAR, care lucrează teren în județul Brăila, seceta și-a spus cuvântul și anul acesta în partea de sud-est a țării. Deși a obținut puțin peste 3 tone de rapiță la hectar în ferma sa, colegii săi din zonă nu au fost la fel de norocoși.

”Am încheiat de recoltat rapița, am închis cu o producție de 3.066 kg/hectar pe toată ferma. Nu am avut toată suprafața la irigat, pentru că aici unde suntem poziționați, în Bărăgan, seceta nu ne-a ocolit nici anul acesta. Astfel, suntem norocoși că am obținut această producție, pentru că la cei din jurul nostru, producțiile sunt începând cu 1.500 kg/hectar, 2.000-2.500 kg/hectar, rar am auzit de 2.700 kg/hectar până la momentul acesta. Deci producția noastră este bună, dar este sub cea de anul trecut, când am avut 3.200 kg/hectar”, a precizat Nina Gheorghiță pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.

Fermiera spune că atunci când se va trage linie, veniturile de anul acesta vor fi, cu siguranță, mai mici decât cele de anul trecut.

”Anul acesta, în conturile fermierilor, veniturile vor fi mult mai mici decât anul trecut, indiferent de producție. Asta este o certitudine. Costurile la care am înființat culturile au fost mai mari cel puțin cu 60%-100%”, a mai precizat Nina Gheorghiță.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole