Trei dintre programele europene, în valoare de 700 mil. euro pentru procesarea în agricultură, își așteaptă aplicanții. Cel mai slab dezvoltat domeniu din agricultura românească: procesarea în agricultură.
Fermierii români nu au fost deloc interesați să ia finanţări pentru programele din agricultură lansate în toamna anului trecut, astfel că au rămas circa 700 mil. euro pe trei programe încă active în perioada de tranziţie spre noul Plan Naţional Strategic.
„Sunt peste 500 mil. euro, bani care îşi aşteaptă proiectele. Asta pe lângă proiectele depuse, pentru că pe componenta de agricultură au fost, în total, 700 mil. euro. Pe componenta de activităţi nonagricole sunt 150 mil. euro. Aceş-tia sunt doar banii rămaşi, nu sunt şi cei care s-au luat deja. (…)
Am avut alocări atât din fondurile rămase din 2014-2020, cât şi o parte din fondurile pentru 2021-2027. Nu sunt aşa de multe proiecte depuse. Au fost componente cu un interes foarte mare, cum ar fi cele pentru activităţi non-agricole sau pe zona de cereale. În schimb, pe partea de procesare, sunt în continuare foarte mulţi bani, iar interesul nu este prea mare în piaţă“, a spus Răzvan Gălăţan, expert şi director operaţional la firma de consultanţă Goodwill Consulting România, la emisiunea de business ZF Live, relatează zf.ro
Anul 2022, susține expertul, va fi un an cu foarte multe oportunităţi şi este esenţial ca toţi actorii implicaţi să aloce cât mai multe resurse pentru a putea fi accesaţi atât bani europeni, cât şi bani de la bugetul de stat.
Acuma sunt, dacă se depun proiecte nu mai sunt, politică. Să-i ia ei oricum nu le ajung.
Cum nu vrea nimeni bani europeni mai uitațiva peste ghiduri. Oare sunt bine făcute ce cofinanțare se cere și ce condiții?
Buna ziua as vrea sa imi deschid un atelier de tamplarie sunt foarte pasionat sa lucrez cu lemn natural…daca este eligibil???
Da, sunte-m interesați pt o microferma de vaci,, multumim