Din punct de vedere agrometeorologic, anul 2022 s-a anunțat a fi unul secetos încă de la început, ceea ce a readus în prim plan discuțiile despre irigații. Deși reabilitarea infrastructurii de irigații nu a fost inclusă în PNRR, se pare că încă mai există discuții la nivel guvernamental legate de acest aspect, iar fermierii își pun speranțele într-o decizie favorabilă lor.
Cu toate acestea, există și voci care consideră că România nu va putea avea o infrastructură de irigații performantă până când nu se va rezolva problema fragmentării terenurilor. Potrivit declarațiilor făcute de președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile, în emisiunea ”Agricultura la Rpaort”, agricultura țării noastre este cea mai fragmentată la nivel european.
”Identific aici foarte multe probleme. Dacă discut la nivel național, avem 64 de milioane de sole, suntem cei mai fragmentați din punct de vedere al agriculturii la nivel european. Îmi e foarte greu să văd aceste sisteme de irigații fără comasare. Eu am această problemă în mijlocul Bărăganului, mă trezesc peste noapte că se vând terenurile cu acordul primăriilor și notarilor, nici măcar nu cer acordul de reziliere al contractului de arendă. După ce că solele sunt foarte mici, cum poți să faci irigații pe 10 hectare, iar din mijlocul solei îți dispar 2 hectare? Cum faci trecerea?
Cum pot să discut de irigații din moment ce nu am comasare, din moment ce nu am criterii de performanță, din moment ce tot timpul stai să vezi dacă a mai dispărut de undeva vreo suprafață? E mai mult o muncă de poliție, nu de specialist. (…) Legea arendei e un pas înainte, dar mai trebuie minim 10 ani de zile, poate chiar o durată mult mai lungă, pentru a putea face amortizarea pe aceste investiții și a putea face o plus valoare pentru dezvoltare”, a precizat Nicu Vasile în direct la AGRO TV.