26 ianuarie 2022 - 12:35

Submăsura pe fonduri europene pentru care nu s-a depus niciun proiect – Ce spune șeful AFIR

În data de 29 iulie 2021, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a lansat sesiunea de depunere a cererilor pentru submăsura 9.1 din perioada de tranziție, dedicată înființării grupurilor de producători în sectorul agricol.

Deși plafonul alocat pentru această submăsură este de aproximativ 6,7 milioane euro, până în acest moment nu a fost depusă nicio cerere de finanțare. Cu toate acestea, potrivit declarațiilor directorului general AFIR, Mihai Moraru, instituția se așteaptă ca până la încheierea sesiunii de depunere a cererilor, pe 29 octombrie, să fie depuse mai multe cereri.

”Este un plafon maxim de 500.000 euro, dar nu mai mult de 10% din valoarea producției comercializate. Cam acestea ar fi limitele. Suma alocată în cadrul sesiunii este de 6,7 milioane euro pentru perioada următoare. Intensitatea sprijinului este de 100%. Evident, submăsurile unde se va observa un apetit mai ridicat, pot să comporte și suplimentări. Va fi o adaptare din mers în ceea ce privește submăsurile pe care le lansăm.

Până acum, pe această submăsură de finanțare a grupurilor de producători nu este depun niciun proiect. Totuși, vorbim de o submăsură unde întocmirea cererilor de finanțare este mai laborioasă. Eu cred că în două-trei săptămâni vor apărea și primele cereri de finanțare”, a declarat Mihai Moraru la Radio România Antena Satelor.

Ghidul solicitantului pentru submăsura 9.1 poate fi consultat pe site-ul AFIR.