Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a intervenit răspicat în disputa dintre fermieri privind sistemul național antigrindină: fără aprobarea sa nicio rachetă nu se va mai trage.
Pentru că mulți fermieri din diferite județe s-au tot plâns în ultima vreme că, prin lansarea de rachete antigrindină sunt alungați norii de ploaie, cauzând secete pedologice crunte, în timp ce alți fermieri s-au arătat mulțumiți de rezultatele funcționării Sistemului Naţional Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, la nivelul MADR s-a luat hotărârea de a se lucra la un studiu care să pună în balanță atât beneficiile, cât și minusurile acestui sistem, a anunțat ministrul Florin Barbu la Agro TV, în emisiunea „Agricultura la Raport”.
„Am avut o întâlnire cu foarte mulți fermieri din zona Prahova, din zona Vrancea, a participat și domnul director Gheorghe Căunei-Florescu (directorul Autorităţii Naţionale pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină din cadrul Ministerului Agriculturii, – n.r.). În ședința de Guvern (de joi, 21 martie – n.r.), am aprobat o hotărâre privind dezvoltarea sistemului antigrindină din România – încă 11 puncte, cu o finanțare de aproape 44,9 milioane de lei. Să știți că sunt anumite zone în care, atunci când vin anumiți nori de ploaie, se trage cu foarte multe rachete și acei nori se dispersează – fermierii, pe bună dreptate, din punct de vedere tehnic vorbind, sunt convinși (de lucrul acesta). Am luat hotărârea și săptămâna aceasta am o întâlnire cu toate formele asociative, marți, la ora 14:00, privind o dezbatere pe sistemul antigrindină”, a anunțat Florin Barbu.
De asemenea, șeful MADR a precizat că a luat deja hotărârea ca tragerile cu rachete antigrindină să fie monitorizate, iar sistemul să fie activat numai la nevoie și doar cu aprobarea Serviciului de situații de urgență și a ministrului.
„Decizia va fi foarte clară, am discutat-o și, așa cum am promis și fermierilor din Vrancea, Vaslui, Iași și Prahova, toată comanda va fi la Ministerul Agriculturii, (împreună) cu domnul director general Căunei. Practic, nu se va mai trage cu rachete decât atunci când Serviciul de situații de urgență din cadrul Ministerului Agriculturii va da aprobarea pe tragere. Cred că ar trebui să lăsăm o perioadă să vedem cum se comportă fără sistem de antigrindină și sunt convins că ne vom lămuri cu toate lucrurile acestea, pentru că, în paralel, lucrăm și la un studiu foarte important privind sistemul antigrindină, ce beneficii aduce și ce rele aduce”, a mai spus Florin Barbu.
Cu respect domnule ministru si la noi in oltenia aceeasi problema o avem din cauza rachetelor antigrindina nu am avut strop de ploaie in 2023
Și acolo unde nu a fost sistemul antigrindină de ce nu a plouat?
S- a ajuns cu înapoierea până acolo încât au fost scoase vinovate pentru lipsa ploilor și antenele GSM!!!
Se fac afirmații cu pretenții de adevăruri indubitabile la subiecte ce țin de știință, de către toți înapoiații rămași la stadiul invocării paparudelor pentru aducerea ploilor.
În Bulgaria se folosesc aceste rachete antigrindină de pe timpul lui Jivcov , adică de prin anii 1975- 1980 și le folosesc în continuare iar ploaia nu este ,, gonită ” de către aceste rachete.
Din contră, la bulgari nu prea s- a cunoscut fenomenul de secetă extremă.
Nu mai faceți acuzații neîntemeiate științific sau empiric , măcar.
Bulgarii au preluat o idee românească și lansează rachete cu fiole de iodură de argint . Această iodură de argint face ca să transforme în ploaie norii care nu au condițiile necesare pentru a se transforma în ploaie.
În schimb românii contestă beneficiile științei pe bază de presupuneri ,, băbești „.