18 octombrie 2021 - 23:22

Nici n-ai să crezi cu cât s-a majorat prețul sorgului! Grâul și zahărul țin aproape

Cine a avut sorg în hambare (o alternativă la cultura porumbului), a avut ce să vândă! Prețul sorgului a urcat în luna februarie a anului în curs cu nu mai puțin de 17,4 puncte procentuale de la lună la lună și cu 82,1% de la an la an, pe piețele internaționale.

Și asta pe fondul majorării prețului cerealelor cu 1,2%, ca urmare a cererii constante de sorg venită din partea Chinei.

Prețul grâului s-a menținut în mare parte stabil, în timp ce prețurile la porumb și orez s-au majorat. În ianuarie 2021, prețul grâului cunoștea un reviriment de nu mai puțin de 6,8%, datorită cererii globale solide şi a majorării taxei la exporturile de grâu rusesc, anunţată de oficialii de la Moscova, a anunţat, joi, 4 martie 2021, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), citată de Reuters.

Tot luna trecută, preţul zahărului a crescut și el cu 6,4%, iar preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 6,2%, la cel mai ridicat nivel din aprilie 2012.

De asemenea, preţurile la lactate s-au majorat cu 1,7% în februarie, iar preţul cărnii cu 0,6%, pe fondul reducerii importurilor de carne de porc de către China.

General vorbind, indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în februarie, pentru a noua lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel din iulie 2014 încoace, pe fondul avansului preţurilor la uleiurile vegetale şi la zahăr.

Nivel-record al recoltelor de cereale

Experții FAO au mai precizat că recoltele de cereale, pe plan global, sunt în grafic pentru a atinge un nivel record în 2020. Tot ei au mai spus că datele preliminare indică o nouă majorare a producţiei în 2021.

Potrivit noilor estimări ale FAO, producţia mondială de cereale în sezonul 2020 va fi de 2,761 miliarde tone, faţă de 2,744 miliarde tone cât estima anterior, datele reprezentând o creştere de 1,9% faţă de sezonul precedent. Această revizuire reflectă creşterea cu 7,5 milioane de tone a producţiei globale estimate la grâu, în urma datelor publicate recent de autorităţile din Australia, UE, Kazahstan şi Rusia.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În februarie, acest indice a crescut până la 116 puncte, de la o valoare de 113,2 puncte în ianuarie (o cifră revizuită uşor în jos faţă de valoarea iniţială de 113,3 puncte).

Sorgul este din ce în ce mai popular printre fermieri. Cereala nu este populară doar în România, ci și la nivelul blocului comunitar european (UE27). Totuși, suprafețele cultivate cu sorg în toată Europa reprezintă doar 1% din producția mondială.