New York Times: Subventionarea agriculturii lasa loc de coruptie in Ungaria, Cehia, Bulgaria si Slovacia

În condiţiile în care, din cauza unor divergenţe legate de industria auto, metalurgică şi cea electronică, în prezent, Uniunea Europeană se află în război comercial cu Statele Unite ale Americii, cotidianul American New York Times a efectuat o investigaţie jurnalistică timp de mai multe luni, ajungând la concluzia că sistemul de subvenţii în agricultura UE lasă loc de corupţie, mai ales în ţări din Europa de Est.

Amintind că, acum o lună de zile, administraţia Trump a decis impunerea de taxe vamale la importurile de brânzeturi şi preparate din carne din ţările Uniunii Europene, New York Times afirmă că, dacă „UE cheltuieşte anual 65 de miliarde de dolari pentru subvenţionarea agriculturii”, în statele foste comuniste „grosul acestor fonduri ajunge la câţiva oameni puternici şi cu relaţii”.

Mai mult, jurnaliştii americani opinează că programul agricol al Europei, un sistem care a contribuit la formarea Uniunii Europene, este acum exploatat de aceleaşi forţe antidemocratice care ameninţă din interior. Acest lucru se datorează faptului că guvernele din Europa Centrală şi de Est, conduse de multe persoane care au o largă influenţă în ceea ce priveşte modul în care subvenţiile, finanţate de contribuabilii din toată Europa, sunt distribuite.

În articol se afirmă: „În ţări care au aparţinut blocului sovietic, unde guvernul avea în proprietate pământuri întinse, lideri precum premierul Ungariei, Viktor Orbán, au atribuit prin licitaţie terenuri unor aliaţi politici şi rude”.

Guvernul lui Viktor Orbán a scos la licitaţie mii de hectare de pământ care au ajuns din proprietatea statului la membrii familiei sale şi la apropiaţi, inclusiv la un prieten din copilărie care a devenit unul dintre cei mai bogaţi bărbaţi din ţară, potrivit New York Times.

În Cehia, cel mai mare beneficiar al subvenţiei este Andrej Babis, cel care ocupă funcţia de prim-ministru. Analiza Times a constatat că firmele lui Babis din Cehia au strâns cel puţin 42 de milioane de dolari în subvenţii agricole, anul trecut. Domnul Babis, care a negat orice infracţiune, este subiectul a două audituri privind conflictul de interese în acest an. În ultimii ani, guvernul ceh a adoptat reguli care facilitează marile companii să primească mai multe subvenţii.

La rândul ei, în Bulgaria, subvenţiile au devenit element de bunăstare pentru elita agricolă. Academia de Ştiinţe din Bulgaria a constatat că 75 la sută din principalele tipuri de subvenţii agricole europene în ţară ajung în mâinile a aproximativ 100 de companii agricole.

În Slovacia, procurorul superior a recunoscut existenţa unei „mafii agricole”. Micii fermieri au relatat că au fost bătuţi şi escrocaţi pentru terenuri valoroase pentru subvenţiile pe care le primesc.

Concluzia investigaţiei: „Programul agricol al Europei, sistem care a fost util pentru formarea UE, este acum exploatat exact de forţele antidemocratice care ameninţă din interior”.

Dar, până la urmă, care a fost rostul acestei investigaţii jurnalistice? Întrebarea merită pusă, pentru că se porneşte de la o stare de fapt recunoscută inclusiv de către OLAF. Ei bine, informaţiile prezentate publicului american au menirea de a justifica în plus taxele impuse importurilor de alimente din Uniunea Europeană, fapt care a determinat creşterea preţurilor din magazinele alimentare din Statele Unite.

Aşadar, guvernul American spune, cu ajutorul jurnaliştilor de la New York Times: “Impunem taxe ca să sprijinim producţia internă, dar şi pentru că fermierii americani nu au nicio subvenţie, însă europenii da”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole