Modificări la legea mirosurilor! În urma numeroaselor plângeri din partea fermierilor și a tuturor celor care activează în sectorul agricol, un grup de deputați din Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților au inițiat o serie de modificări menite să limiteze atribuțiile primarilor care au primit drept de suspendare temporară sau permanentă a activităților agricole care creează ”disconfort olfactiv”.
Printre modificările vizate de parlamentare se numără limitarea atribuțiilor primarilor, inclusiv în ceea ce privește emiterea autorizațiilor de construcții în proximitatea fermelor agricole. Sintagma ”disconfort olfactiv” a fost înlocuită cu un termen clar, ”miros”, care trebuie cuantificat după metode specializate, și nu după o părere subiectivă.
Astfel, primarii nu vor mai putea să suspendeze activitatea agricolă sau de orice natură a fermierilor. În inițiativa legislativă propusă de deputați, se prevede că în situațiile unor reclamații cu privire la mirosul emis dintr-o fermă, există ”obligația autorității administrației publice locale de a notifica autoritatea de mediu locala asupra depășirii limitelor legale a activității generatoare de miros, la sesizarea publicului și pe baza unui rezultat de laborator”. În acest fel, primarii nu vor mai putea să comită abuzuri, în cazul în care au ceva de împărțit cu unii fermieri.
Mai mult, edilii nu vor mai avea voie să dea autorizații de construcții în apropierea fermelor: ”La implementarea prevederilor Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în vecinătatea activităților cu posibil impact al depășirii limitelor de miros reglementate, se aplică prevederile Legii nr.204/2008 privind protecția sanitară a fermelor. Autoritățile administrației publice locale au obligația de a respinge solicitările de dezvoltare a proiectelor rezidențiale aflate în apropierea instalațiilor funcționale și în conservare de creștere a animalelor dacă sunt depășite limitele de distanță și de protecție sanitară din reglementările de mai sus”, se arată în textul inițiativei legislative.
Mai mult, modificările propuse la legea mirosurilor au în vedere și transporturile agricole. Astfel, transporturile care pot genera mirosuri trebuie să rămână nerestricționate dacă respectă normele de mediu și de circulație.