Nemulțumiri legate de modul de lucru de la AFIR! ”Avem o problemă REALĂ”

Au trecut mai bine de șase luni de la încheierea unor linii de finanțare din perioada de tranziție, iar Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) încă nu a publicat rapoartele de selecție cu proiectele alese pentru finanțare. Astfel, nemulțumirile legate de modul de lucru de la AFIR sunt din ce în ce mai mari, atât în rândul fermierilor, cât și în rândul consultanților.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, consultantul Cosmin Măglaș și-a exprimat opinia în acest sens. Potrivit lui, agenția are mari probleme în ceea ce privește comunicarea cu publicul și cu consultanții, dar și în privința altor aspecte.

”Avem o problemă reală de comunicare cu AFIR-ul, de fapt cu toate autoritățile de management de la noi din țară. AFIR, pentru că este un motor al economiei rurale, ar trebui să fie un exemplu de bune practici în acest domeniu, pentru că gospodăriile depind de ceea ce lucrează în mod direct. Or dacă noi nu le oferim nici cea mai vagă posibilitate de avea o predictibilitate reală a ceea ce trebuie să facă, este o problemă majoră.

Într-adevăr, angajații AFIR sunt puțini. Pe de altă parte, eu am o opinie foarte dură la adresa unora dintre aceștia, care efectiv nu mai au ce să caute în aceste locuri. Sincer, nu sunt capabili să dezvolte competențe digitale, nu vor să dezvolte aceste competențe și, mai mult, prelungesc evaluarea proiectelor în mod nepermis. Există persoane care pur și simplu înfrânează activitatea AFIR. Este o opinie destul de dură, însă cred că este bazată pe fapte reale.

Este și o problemă a Autorității de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, în momentul în care lansăm efectiv măsurile la grămadă, fără să ne gândim cine este capabil să facă controalele sau vizitele pe teren. Mai mult, avem atâtea mijloace tehnice. AFIR-ul nu dorește, din punctul meu de vedere, să devină un partener real al consultanților. Noi nu avem niciun interes să scriem proiecte proaste sau neimplementabile, însă în momentul de față, AFIR-ul ne obligă. Uneori, nu întotdeauna”, a precizat Cosmin Măglaș în direct la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole