20 mai 2022 - 01:27

Nemulțumiri la adresa MADR și AFIR privind gestionarea fondurilor europene

Consultanții care se ocupă de accesarea fondurilor europene în sectorul agricol sunt foc și pară pe Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și instituțiile subordonate. Aceștia sunt nemulțumiți de întârzierile extrem de mari în ceea ce privește rezultatele evaluării proiectelor depuse la sfârșitul anului trecut, precum și lipsa de comunicare a MADR și AFIR cu beneficiarii.

În emisiunea ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea, consultantul Cristian Găină a exprimat o serie de nemulțumiri legate de modul în care Ministerul Agriculturii gestionează această situație.

”Suntem într-o stare generală de nemulțumire și de predictibilitate scăzută. Am încercat această dezbatere ca să înțeleagă oamenii de ce de multe ori nu știm ce să răspundem, pentru că noi, la ora aceasta, nu avem niciun mecanism prin care să putem monitoriza etapele de evaluare, de selecție, termene etc. Suntem orbi și surzi în orice informație pe care o dăm. O aflăm pe la colțuri, ceea ce este absolut jenant; nimic din perspectivă profesională.

Nu avem o comunicare cu ministerul la ora aceasta, nu avem nicio informație, doar despre câți bani s-au mai dat pe nu știu ce măsuri. Nu asta ne interesează pe noi, nu suntem cenzori. Noi suntem consultanți, suntem dezvoltatori de business, ne interesează modul în care parteneriatul cu instituția de finanțare și cea de politici este funcțional pentru piață prin fermier. Este absolut sub nivelul nostru de așteptare să ne tot rugăm ca să primim niște informații elementare”, a precizat Cristian Găină.

Consultantul a atras atenția și asupra lipsei de actualizări în ceea ce privește submăsura 4.1a, destinată investițiilor în exploatațiile pomicole.

”Nu există pe site acel mega-dezbătut ghid pentru submăsura 4.1a, pentru pomicultură. N-a mai apărut ghidul final, nici costurile standard. Știți unde sunt costurile standard? Sunt băgate în PNS. Noroc că mai sunt unii proști ca mine, care se uită prin toate documentele programatice. Vă și dau paginile, ca să și le noteze toți cei care vor să facă pomicultură – de la pagina 596 la pagina 611 găsiți costurile standard. Deci găsim costurile standard într-un document programatic care are maturitate de peste un an, dar nu suntem în stare să le punem pentru un proiect care trebuie să înceapă mâine”, a mai spus Cristian Găină.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.