Nemții și polonezii vin să ia lecții de „smart village” într-o comună din România

Iată că se poate! O comună din Transilvania a devenit exemplu de bune practici pentru mai multe comunități rurale din Germania și Polonia, care au venit să „importe” de aici conceptul de „smart village”.

Recent, o delegaţie din Polonia, formată din primari, prefecţi, funcţionari publici şi membri ai unor grupuri de acţiune locală, s-a aflat într-o vizită de lucru în comuna Ciugud, județul Alba, pentru a vedea cu ochii lor cum poate fi implementat cu succes conceptul „smart village” în mediul rural, informează adevărul.ro.smart village

În cadrul întâlnirii echipei administraţiei locale cu oaspeții polonezi, discuțiile s-au axat pe soluţiile de protejare a mediului şi de producere a energiei verzi.

Au fost vizitate o serie de proiecte implementate de administraţia locală precum Şcoala Gimnazială Ciugud, prima şcoală smart din mediul rural din România, sau proiectele prin care s-au creat sisteme inteligente de producere a energiei din surse regenerabile, care asigură electricitatea pentru staţiile de încărcare a maşinilor electrice şi sediile unor instituţii publice.

Ciugudul este localitatea din România cu cel mai mare număr de staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice în raport cu populaţia, comuna având o staţie de încărcare la aproximativ 1.000 de locuitori. Electricitatea pentru aceste trei puncte de încărcare este produsă cu panouri fotovoltaice.

Vizita polonezilor a venit după ce, luna trecută, o delegaţie a Districtului Prignitz, Landul Brandenburg, din Republica Federală Germania, s-a aflat într-o vizită de lucru la Ciugud.

Discuţiile dintre echipa Primăriei Ciugud şi oficialii germani au avut în vizor procesul de digitalizăre, oaspeții interesându-se asupra cum a fost construit conceptul „Ciugud Smart Village” şi ce soluţii au fost implementate la nivelul comunei pentru digitalizarea serviciilor publice, a educaţiei sau pentru reducerea consumului de energie şi protejarea mediului înconjurător. În urma acestei întâlniri bilaterale, s-a stabilit că proiectele de la Ciugud vor fi folosite ca exemple de bune practici de către Districtul Prignitz.

Comuna Ciugud este promotorul conceptului „smart village” în România şi, din 2020, este oficial studiul de caz folosit de Guvernul României pentru a dezvolta acest concept la nivel naţional.

La Ciugud a fost deschisă, în 2019, prima şcoală smart din mediul rural din România, un proiect care are ca scop dezvoltarea şi reforma educaţiei din zona rurală. În timp, primăria de aici a implementat numeroase proiecte de digitalizare a administraţiei publice şi de îmbunătăţire a interacţiunii cu cetăţenii.

Mai mult, Primăria Ciugud susţine şi protejarea inteligentă a mediului înconjurător prin folosirea unui autoturism electric sau prin producerea energiei electrice cu ajutorul unei microcentrale eoliene şi a panourilor fotovoltaice.

Gopodarii de aici însă au mers chiar mai departe în privința modernizării și a practicilor „smart village”, Ciugud devenind şi prima comunitate din România care şi-a lansat propria monedă virtuală: CIUGUban. Proiectul presupune montarea în comună a unor staţii de preluare şi reciclare a ambalajelor, unde cetăţenii vor putea depune sticlele, PET-urile şi dozele de aluminiu, iar în schimbul acestora vor primi monede virtuale, CIUGUbani, care vor putea fi folosite în comunitate, mai scrie adevărul.ro.

Sursa foto: Primăria Ciugud

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole