Deși Comisia Europeană a respins Planul Național de Redresare și Reziliență, în care era inclus și proiectul privind reabilitarea infrastructurii de irigații, țara noastră mai are șansa să lucreze la el până la sfârșitul lunii mai, astfel încât să ajungă la o formă care va fi acceptată. Cu toate acestea, și în cazul în care România va primi banii pentru investiții, fermierii nu văd cu ochi buni viitorul irigațiilor în România.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, fermierul Ionuț Olteanu a explicat că țara noastră are nevoie, în primul rând, de o lege a arendei, altfel sistemele de irigații vor fi imposibil de pus în practică.
”Lucrurile sunt foarte simple și am susținut asta de foarte mult timp și de foarte multe ori. Nu avem o lege a arendei. Noi, în afara faptului că nu avem pământul în proprietate, nu-l avem în arendă pe 7-10 ani, să poți să faci asemenea investiții. Să zicem că PNRR o să aibă un succes remarcabil. În momentul în care faci irigații, având contract de arendă pe 2-3 ani, omul o să-ți ceară o arendă mare și tu n-ai ce să faci”, a precizat fermierul din Giurgiu.
Mai mult, agricultorul susține că principiul după care funcționează sistemul de irigații din România este unul învechit, astfel că și dacă acesta va fi reabilitat, nu va fi rentabil din punct de vedere economic.
”Pe de altă parte, sistemul vechi de irigații nu mai poate fi refăcut. Uitați-vă la Israel, la Spania, la Italia. Funcționează pe alte principii irigația modernă. Putem să irigăm localizat, poate 300.000 de hectare sunt rentabile economic să le irigi, cele care au apa lângă ele. Gestionarea apei se face cu totul și cu totul altfel, pe principii moderne, cu lacuri de acumulare, cu puțuri forate, cu picurare. Nu ești rentabil, în condițiile arșiței din România, cu sistemele vechi. Uitați-vă la cei care au irigat anul trecut, că a fost mai rău să bage bani și în irigații, în condiții de secetă, iar pierderea a fost dublă. Este un concept depășit și nimeni nu atrage atenția”, a mai subliniat Ionuț Olteanu.
În aceste condiții, fermierul din Giurgiu nu este surprins că proiectul României a fost respins de Comisia Europeană. Acesta spune că țara noastră s-a dus cu un program ”bun la toate”, imposibil de pus în aplicate într-un mod rentabil
”Ne-am dus cu un program bun la toate și valabil pentru toată țara, or el nu poate fi așa. Sunt lucruri particulare. Europenii numai de prostie nu pot fi acuzați. Oamenii aceia au citit bine printre rândurile proiectului. Nu poți să dai semnătura pentru niște bani care se vor pierde”, a mai spus Ionuț Olteanu.