MADR – Negocieri pe stocurile de grâu cu comercianții și industria de morărit și panificație!

Îngrijorările privin stocurile de grâu ale Românie sunt din ce în ce mai mari, pe fondul presiunilor crescânde de pe piețele internaționale de cereale venite ca urmare a conflictului din Ucraina.

În acest context, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a avut, la sediul instituției, o întâlnire de lucru cu reprezentanții Asociației Române a Comercianților de Produse Agricole (ARCPA) și cu cei ai Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase – ROMPAN, se arată într-un comunicat al MADR remis miercuri presei.

În cadrul discuțiilor, Adrian Chesnoiu le-a transmis reprezentanților celor două asociații patronale că, potrivit analizei realizate de MADR în cadrul acțiunii de monitorizare a stocurilor de cereale, în acest moment există pe piață o cantitate de grâu suficientă pentru a acoperi necesarul pentru industria de panificație, necesarul pentru furajare, precum și pentru acoperirea cantităților contractate la export.

„În Ministerul Agriculturii facem monitorizarea stocurilor în permanență, atât la nivelul comercianților și furnizorilor de cereale, cât și la nivelul industriei de morărit și panificație. De asemenea, sunt întocmite zilnic rapoarte cu privire la situația stocurilor de cereale din depozitele autorizate și din zonele de comercializare, pentru a fi pregătiți să intervenim cu măsurile adecvate. Datele la zi arată că sunt suficiente stocuri de materie primă, așadar românii nu trebuie să își facă griji din acest punct de vedere. România produce suficient pentru acoperirea consumului intern și are capacitatea de a se susține singură din punct de vedere alimentar”, a declarat Adrian Chesnoiu.

La rândul său, președintele ROMPAN, Aurel Popescu, a subliniat că este deosebit de important ca în perioada următoare, până la noua recoltă, să fie asigurate cantitățile necesare pentru industria de panificație, astfel încât să nu fie pusă în pericol aprovizionarea populației.

„Am solicitat această întâlnire cu principalii cumpăratori de grâu în prezența domnului ministru pentru face o analiză a balanței grâului, astfel încât să avem asigurate cantitățile pentru panificație până la noua recoltă și pentru a se nu crea probleme în aprovizionarea populației. Consider că printr-o monitorizare foarte atentă a achizițiilor de grâu pentru consum intern și, eventual, pentru export vom reuși să realizăm ce ne-am propus, adică să nu avem goluri în aprovizionarea cu grâu a morilor”, a afirmat președintele ROMPAN.

Și președintele ARCPA, Vasile Varvaroi, a fost de acord că dialogul este singura cale de rezolvare a situației dificile create de conflictul din Ucraina.

„Am fost și rămânem adepții dialogului. Acest lucru este cu atât mai important astăzi, în contextul crizei declanșate de agresiunea rusească din Ucraina. Credem că este datoria noastră să ne asiguram ca există suficiente stocuri de grâu la nivel național pentru a acoperi consumul populației până la noua recoltă, dar și să menținem România ca un partener solid și predictibil pe piețele internaționale. Le mulțumesc tuturor celor care au participat, în special domnului ministru pentru inițiativa organizării acestei întâlniri”, a precizat liderul asociației patronale a comercianților de produse agricole.

Ministrul Adrian Chesnoiu a subliniat importanța dialogului constructiv pentru ca împreună cu toți cei implicați să fie identificate soluții, astfel încât industria de morărit-panificație să rămână viabilă. În acest sens, toți participanții la ședința de lucru de marți au agreat ideea continuării  acestor întâlniri, mai ales în contextul actual, pentru a avea o monitorizare permanentă a situației și a se dispune măsurile necesare eliminării riscurilor ce pot apărea în lanțul de aprovizionare a populației cu produse agroalimentare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole