Fabrica de zahăr de la Luduș va fi demolată! Negocierile cu statul au eșuat

Veste proastă pentru România! Cu tot tam-tam-ul de imagine făcut de autorități astă-primăvară, fabrica de zahăr de la Luduș se va închide.

Patronatul, Tereos România SA, i-a informat săptămâna aceasta pe membrii Sindicatului Liber Zahărul Luduş SA că se continuă planul de lichidare şi demolare a obiectivului, după ce statul român s-ar fi retras din negocieri şi nu s-a găsit cumpărător.

Sindicaliștii au făcut un ultim apel disperat către autoritățile din România să intervină pentru a nu lăsa să fie distrusă „cu bună știință” o fabrică perfect funcțională, lăsând în voia soartei nu numai angajaţii specializaţi pe industria zahărului, ci şi producătorii de sfeclă de zahăr performanţi din zonă.

„Vă transmitem această adresă ca un ultim strigăt de disperare şi totodată ca o rugăminte de încercare a salvării uneia din cele două fabrici de zahăr funcţionale din România, Fabrica de Zahăr de la Luduş, judeţul Mureş. Ne-aţi dat multă speranţă şi bucurie în primavară, în momentul când am fost anunţaţi că Statul, împreună cu fermierii din zonă, o să preia Fabrica de Zahăr. Ne gândeam că după 32 de ani de distrus, reuşim şi noi, românii, să salvăm ceva, însă astăzi, 28.09.2022, am fost anunţaţi că Tereos România SA îşi continuă planul de lichidare şi demolare a Fabricii de Zahăr de la Luduş, că Statul s-a retras şi în concluzie nu s-a găsit cumpărător. Părerea noastră: suntem într-un război continuu de 32 de ani, război tăcut, pe care România îl pierde încet, cu bună ştiinţă, în favoarea speculanţilor şi aşa-zişilor investitori străini. Nu mai avem mori pentru a produce făina, nu mai avem fabrici de ulei, nu mai avem rafinării, nu mai avem industrie. În locul industriei române s-au făcut mall-uri şi cartiere, în care să stăm şi unde să ducem banii câştigaţi tot de la investitorii străini, bani care pleacă din ţară, nu rămân în România. În plină criză alimentară şi cu un război la graniţa de nord a ţării, autorizăm distrugerea unei fabrici perfect funcţională, cu angajaţi specializaţi pe industria zahărului şi producători de sfeclă performanţi. Vă rugăm, încă o dată, să găsiţi o soluţie pentru salvarea Fabricii de Zahăr de la Luduş”, spun sindicaliștii într-un comunicat transmis către AGERPRES și semnat de preşedintele Sindicatului Liber Zahărul Luduş SA, Ioan Trif.

După ce Grupul Tereos și-a anunțat la începutul anului decizia de a închide fabrica de zahăr de la Luduș, una dintre ultimele două fabrici de procesare a zahărului din sfeclă din România, Guvernul a aprobat în ședința din 4 mai 2022 un Memorandum prin care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a fost mandatat în demararea negocierilor pentru menţinerea activităţii fabricii.

„Vă transmit angajamentul ferm al statului român de a duce la bun sfârşit acest proces. Este nevoie să inventariem bunurile, activele, să demarăm auditurile necesare precum şi elaborarea documentelor aferente, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. Cumpărăm fabrica pentru a produce zahăr, în parteneriat cu fermierii. Ne dorim să reluăm cât mai repede ciclul de producţie şi activitatea în fabrică, mai ales în contextul internaţional al pieţei zahărului”, declara, la sfârșitul lunii mai, ministrul Agriculturii de la acel moment, Adrian Chesnoiu.

Un comunicat al MADR de la acel moment, anunța că ambele părţi agreaseră un calendar al preluării investiţiei, ţinând cont atât de necesitatea salvării locurilor de muncă pentru personalul angajat în fabrica de zahăr de la Luduş, cât și de faptul că, până în anul 2021, zahărul obţinut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole