25 septembrie 2021 - 02:25

Necaz dupa necaz! In criza COVID-19, si-au pierdut si animalele

În conditiile în care oamenii sunt speriati de aparitia unui virus care face mii de morti în lume, iatã cã în satele vasluiene s-a abãtut o nouã nãpastã peste crescãtorii de animale. În ultimele zile, în comunele Bogdãnesti si Banca, au fost înregistrate mai multe cazuri de infestare a porcilor cu virusul pestei porcine africane, transmite vremeanoua.ro

Dupã focarul de la Horoiata, în satul Banca, un proprietar a anuntat cã trei porci din cei patru pe care îi are în gospodãrie sunt bolnavi. Desi medicul veterinar de acolo l-a sfãtuit pe proprietar sã respecte normele legale pentru astfel de situatii, omul a tãiat unul din porci si a depozitat carnea la congelator.

Cumva, ulterior, virusul s-a transmis si la restul porcilor din bãtãturã, iar animalele au prezentat simptomele infectãrii cu PPA. „A fost luatã decizia de ucidere în suspiciune a porcinelor existente în gospodãria incriminatã si a porcinelor din gospodãriile învecinate. Pe 13 martie, a fost emisã o decizie de instituire a unui filtru dezinfector rutier la iesirea din satul Banca, filtru ce va functiona pânã pe 19 martie”, anuntã directorul DSVSA Vaslui, Mihai Ponea.

Pentru ca focarele din cele douã comune sã nu degenereze în toatã zona de sud a judetului Vaslui, se cere respectarea unor mãsuri stricte. Astfel, se vor pune în aplicare, imediat, mijloacele de investigare oficiale cu scopul de a confirma sau infirma prezenta bolii, în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic pentru PPA, va fi efectuat recensãmântului tuturor categoriilor de porci din exploatatiile din zonã si, pentru fiecare categorie, sã se precizeze numãrul de porci deja bolnavi, morti sau susceptibili de a fi infectati. Se vor aplica si mãsuri corespunzãtoare în vederea distrugerii rozãtoarelor sau a insectelor, iar orice iesire din exploatatie a carcaselor de porci din zonele Banca si Bogdãnesti va face obiectul unei autorizatii eliberate de DSVSA.

Un amãnunt extrem de important: pentru a nu infecta si alte gospodãrii, se interzice iesirea din exploatatie a cãrnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor si a altor obiecte si deseuri susceptibile de a transmite pesta porcinã africanã, cu exceptia cazului în care autoritatea competentã sanitar-veterinarã a eliberat o autorizatie în acest sens; carnea, produsele din carne de porc, materialul seminal, ovulele si embrionii nu se pot scoate din exploatatie în scopul comertului intracomunitar.