17 octombrie 2021 - 11:56

”Nu se va da nimic la despăgubiri! Am fost mințiți cu nonșalanță”

Fermierii români afectați de secetă la culturile de primăvară așteaptă cu disperare o formă de ajutor din partea statului, pentru a-și putea salva afacerile. Se pare, însă, că șansele ca aceste despăgubiri să vină sunt tot mai mici.

În urmă cu o săptămână, reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare au stat la masa negocierilor atât cu premierul Florin Cîțu, cât și cu ministrul agriculturii Adrian Oros, pentru a găsi o soluție de acordarea a acestor despăgubiri. Unul dintre fermierii prezenți la discuții a fost Alexandru Baciu, vicepreședinte LAPAR. Acesta se declară, însă, total neîncrezător în posibilitatea de a mai vede vreo formă de sprijin din partea Guvernului.

Într-un mesaj publicat pe pagina de facebook AGRO TV, fermierul din Călărași spune că fermierii au fost mințiți, iar despăgubirile nu vor mai fi plătite: ”La despăgubiri nu se va da absolut nimic! Să ne luăm adio, am fost mințiți cu nonșalanță”, ne-a spus Alexandru Baciu.

De altfel, Alexandru Baciu a discutat problema pe larg și în cadrul emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru România”, unde a oferit detalii exclusive de la discuțiile cu premierul Florin Cîțu.

”Vrem, nu vrem, activitatea noastră profesională este legată intrinsec de activitatea politicului. Politicul ne cam hotărăște soarta. Împreună cu colegii din Alianța pentru Agricultură și Cooperare am solicitat o întrevedere cu domnul prim-ministru, care a avut ca scop principal despăgubirile de secetă care nu au fost acordate fermierilor la culturile de primăvară, nu mai vorbim că nici cele din toamnă nu au fost plătite integral.

Noi am mers cu lecția învățată. Eu personal, la începutul discuțiilor cu domnul Cîțu, am sesizat că dânsul nu prea rea în temă cu ceea ce se întâmplă în agricultură. Asta a fost percepția mea. Nu știa ce vrem noi. Asta m-a dus cu gândul că ori nu este informat, ori este informat trunchiat, ori este informat și se dă lovit că nu știe problema”, a precizat vicepreședintele LAPAR pentru AGRO TV.

Potrivit fermierului, premierul Cîțu a dat un răspuns ambiguu în privința despăgubirilor de secetă, pasând cumva problema către Ministerul Agriculturii, care trebuie să identifice sumele necesare. Acest lucru va fi greu de înfăptuit, mai spune Baciu, pentru că bugetul este deja împărțit, iar o bună parte a sa merge către măsurile dedicate pentru fermierii care accesează fonduri europene.

În ceea ce privește propunerea Alianței, ca fermierii să poată accesa credite de la bănci, în baza proceselor verbale, pentru care să garanteze statul, fermierul ne-a spus că nu are mare încredere că această propunere a fost luată serios în considerare de către oficiali.

”Domnul prim-ministru a înțeles care este problema, dar nu a zis nici nu, nici da. Ne-a spus că trebuie să ținem cont că bugetul este cel care este, trebuie să ținem cont de criza care este în țară și criza pe plan mondial și a cerut un răgaz. Răgazurile astea la politicieni sunt fără dată, fără zi, lună sau an.

Domnul prim-ministru a pasat puțin mingea în curtea Ministerului Agriculturii, dând de înțeles că Ministerul trebuie să găsească resursele pentru a acoperi aceste despăgubiri. (…) Eu, personal, am avut impresia că propunerea noastră nu a fost băgată în seamă”, a precizat Alexandru Baciu.