Nu numai că ne vinde tot mai multă carne de porc, dar Germania angajează în marile abatoare, cu contract de muncă, tot mai mulți români. În mod paradoxal, România și-a crescut anul acesta exportul de porcine ca reacție – surpinzătoare – la pesta africană.
Potrivit Comisiei pentru Evaluarea Carcaselor citată de siteul Lanțulalimentar.ro s-a constatat o creștere vertiginoasă a numărului de carcase de porc evaluate în ultima perioadă.
Numărul carcaselor provenite din comerțul intracomunitar a fost 10.173, în săptămâna 30 noiembrie – 6 decembrie 2020, dintr-un total de 95.012 carcase, ceea ce înseamnă mai mult cu 10,71%.
De asemenea 600.000 de porci din Germania pregătiți să ia drumul Chinei au rămas în ferme, după ce au fost depistate la mistreți focare de pestă porcină africană.
România si Polonia sunt doua dintre țările comunitare unde ar putea ajunge porcii din Germania refuzati de chinezi, sub formă de carne congelată sau sub formă de porci vii, tranșați în abatoarele românești.
Totodata România este unul dintre principalii furnizori de mână de lucru pentru industria cărnii din Germania. În contextul pandemiei Covid-19 această realitate a fost dezvăluită când au fost depistate focare chiar în marile abatoare germane, mulți dintre lucrători fiind români.
În urma unei serii de articole critice, parlamentul german pregătește o lege privind pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale muncitorilor sezonieri din industria cărnii.
Marele procesator germandar Vion, vizat explicit in materialele de presa mentionate, a luat deja măsuri în acest sens, chiar înainte să apară legea care e lucru.
Responsabilii companiei au declarat că noii angajați permanenți provin din țări din Europa de Est.
Ei vor beneficia de cursuri intensive de limba germană și de sprijin pentru a-și găsi o locuință. Iar la 1 ianuarie 2021, Vion va transforma 3300 de contracte sezoniere în contracte permanente de muncă.
Potrivit Observatorului european al cărnii de porc, cel mai mare beneficiar al cărnii de porc din România este anul acesta Marea Britanie, cu 3548 de tone tranzacționate.
Dând parcă cu tifla Brexitului, porcul românesc nu pare sa mai aibă nici un complex și trece chiar și Canalul Mânecii.
Până în septembrie, cantitatea totală, incluzând animale vii și carne în diferite forme de conservare, a fost de 5.875 de tone, în timp ce anul trecut a fost de 1.852 de tone, iar vârful maxim a fost atins în 2016, cu 7.816 de tone. Însă în acel an pesta porcină africană nu ajunsese în România.
Se observă și o creștere a prețurilor, atât al porcilor vii, la poarta abatorului, cât și al carcaselor, după abatorizare.
Dacă în săptămâna 46, prețul porcilor în viu era 514,98 lei/100 kg, în săptămâna 49, prețul urcase deja la 552,56 lei/100 kg.
Dacă analizăm prețul de piață al carcaselor, acesta a fost în săptămâna 46 de 674,71 lei/100 kg, clasa S și 671,42 lei/100 kg clasa E.
În săptămâna 49, prețul de piață al carcaselor urcase la 726 lei/100 kg, clasa S și 718,71 lei/100 kg, clasa E.
Subliniem ca România este singura dintre țările europene unde au fost înregistrate creșteri ale prețurilor.
Pe piața paralelă a porcilor, unde furnizori sunt crescătorii care nu au contracte încheiate cu abatoarele, prețurile sunt în prezent mult mai mari decât pe piața organizată.
Potrivit mai multor comentarii de pe grupurile de crescători de pe Facebook se ajunge și la peste 1000 lei/100 kg în viu.