25 septembrie 2021 - 04:09

Ne inchidem in casa, inchidem mall-urile… Dar pietele?

Încet, încet, viața noastră începe să curgă în limite tot mai stricte, cu tot mai multe restricții și interdicții, dar cu speranța că măsurile vor duce la încetinirea răspândirii coronavirusului. Și că nu o să ne îmbolnăvim în masă, în așa fel încât sistemul de sănătate să poată face față. Să nu uităm că în România sunt doar 4.000 de paturi în secțiile de terapie intensivă, acolo unde ajung cei cu grave probleme; în Italia sunt de câteva ori mai multe și uite ce probleme grave au italienii. Poate și pentru că au privit cu lejeritate luarea unor măsuri de restricție și s-au comportat ca și cum ar fi vremuri normale. Și ca să nu ajungem și noi în aceeași situație dramatică, a apărut o nouă ordonanță militară (că suntem în stare de urgență) cu noi reguli de așa numită ”distanțare socială”. Cum se traduce însă aceasta, ce trebuie să înțelegem din deciziile luate? Cum afectează asta fermierii, producătorii agricoli, industria de procesare, exportul de produse alimentare? Ce înseamnă noile măsuri pentru omul de la țară?

Pe scurt, după cum a anunțat ministrul de interne, sunt interzise grupurile mai mari de trei persoane în afara locuinței (deci nu mai puteți merge la muncă împreună cu colegii sau prietenii), noaptea se va putea ieși din casă numai cu motiv care trebuie dovedit, se închid cabinetele stomatologice (puteți însă merge la urgență), nunțile și înmormântările se pot oficia cu cel mult 8 persoane, iar slujbele religioase vor fi oficiate cu bisericile închise și transmise online sau la televizor. Plus multe alte reguli pe care încercăm să le înțelegem cât mai bine pentru a le putea explica. Este adevărat că ordonanța militară pare un pic neclară și interpretabilă pe alocuri, mai ales că însuși șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că ”măsurile care sunt recomandate, prin ordonanţa militară emisă, ar trebui considerate de către populaţie ca şi cum ar fi fost obligatorii”. Păi sunt sau nu obligatorii, sau facem fiecare după cum ne taie capul?

Hai să vedem cum va fi viața la țară în perioada următoare, cel puțin până după Paște. Fermierii au deja prea multe probleme, așa că ceea ce se întâmplă acum nu are cum să îi ajute. Unii deja s-au ”închis” în ferme, alături de angajați, și încearcă să facă ceea ce știu ei mai bine, adică să producă mâncare, pentru că de ei ar putea depinde anul acesta securitatea alimentară a noastră, a tuturor. Doar că măsurile suplimentare de igienă înseamnă evident costuri mai mari, care vor trebui recuperate cumva. Și a mai apărut o problemă – o parte dintre angajați ar putea avea de suferit, fie din cauza reducerii activității, fie medical, că doar coronavirusul nu se oprește la marginea satului. Și de unde iei înlocuitori, doar nu dintre cei plecați aiurea și care acum s-au întors acasă… Și ce o să faci cu produsele, se întreabă mai ales micii producători, care văd că deja lanțurile de aprovizionare au de suferit. Sigur, rămâne alternativa vinderii în piață, numai că și aici ar putea apărea în curând o restricție, dacă lucrurile nu se îndreaptă. Și să explicăm de ce.

Ultima ordonanță militară anunță că ”se suspendă temporar activitățile de comercializare cu amănuntul, a produselor și serviciilor, în centrele comerciale în care-și desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie”. Autoritățile spun că este vorba de mall-uri, care, adevărat, nu există la țară. Numai că legea invocată în explicații ar putea face referire și la piețele agroalimentare, pentru că acolo scrie că prin centru comercial se înțelege ”structura de vânzare cu suprafața medie sau mare în care se desfășoară activități de comercializare cu amănuntul de produse, servicii de piaţă şi de alimentaţie publică, ce utilizează o infrastructură comună şi utilităţi adecvate”. Adică ceea ce face și o piață agroalimentară, numai că nimeni nu spune nimic de piețe. Cu tot respectul, mi-e greu să cred că într-o piață nu va fi aglomerație, că lumea va păstra distanța de minim un metru între oameni, că regulile de igienă sunt mai stricte decât într-un mall, și multe altele. Joi am fost într-un mall și ca să intru într-un magazin am stat la coadă, că intram doar câte zece persoane. Duminică am fost în piața Obor din București și, când am văzut că stau cot în cot cu alții, am ieșit rapid. În marile magazine poți plăti cu cardul sau telefonul, deci respecți distanțarea socială, în piețe nu prea merge, cu foarte puține excepții. În piețe au pus folii de pastic peste produse, să nu stranute careva peste fructe sau legume, dar prea puțini comercianți au și mască sau mănuși de protecție. Asta deși autoritățile sanitare au anunțat recent că nu există pericol de transmitere a virusului prin alimente, pur și simplu nu a fost dovedit așa ceva. Nu e rău că au fost luate măsuri de protecție în piețe, dar nu par suficiente și liniștitoare. Așa că apare, logic, întrebarea – vor fi închise și piețele agroalimentare? Sigur, nu poți pune o astfel de opreliște micului producător, care nu ar mai avea unde să își vândă munca. Dar și sănătatea publică pare la fel de importantă.

Dar destul cu piețele, să vedem ce mai anunță autoritățile și ce schimbă asta în viața tuturor. Ordonanța stabilește că ”circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane. Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună”. Deci, la plimbare numai cu familia sau cel mult 3 oameni. Veți putea merge la cumpărături sau muncă, dar numai”atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță”. Ceea ce în agricultură nici nu poate fi imaginat. De asemenea, este permisă ”deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță”, la fel ca și ”deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie”.

O altă măsură îi privește pe bătrâni, cei peste 65 de ani, care vor fi numărați și luați în evidență de către autoritățile locale, care au și obligația săîi ajute pe cei singuri. Inclusiv să le facă cumpărăturile, astfel încât aceștia să iasă cât mai puțin din curte.

Și, nu în ultimul rând, pentru că tot s-au întors în țară, și mai ales la țară, zeci de mii de oameni din state cu epidemii în floare, cei care nu vor respecta obligația izolării la domiciliu și pleacă să se plimbe sau, de ce nu, la o nuntă (cum s-a și întâmplat), vor fi luați pe sus de forțele de ordine și trecuți forțat în carantină două săptămâni. Asta pe lângă pedeapsa legală, care poate fi o amendă sau chiar închisoare.

Autor: Cătălin Lența