Ne asteapta o saptamana calda! Prognoza agrometeo – 09-13 decembrie

Caracteristici meteorologice

În acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, la nivelul întregii țări.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -3…12°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 0…14°C, în aproape toate regiunile.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -6…10°C în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni, înregistrându-se brumă și îngheț la sol.
Din punct de vedere pluviometric, sunt posibile ploi locale, însoţite de intensificări
temporare ale vântului, în aproape toată țara. Totodată, în zonele joase și de luncă se vor
menţine condiţii de producere a ceții.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și local extremă) în aproape toate regiunile agricole. Gradul de aprovizionare cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim local în estul, sudul, izolat sud-estul și vestul țării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfăşura uşor mai lent în aproape toată ţara, iar în regiunile nordice şi centrale va fi posibilă semnalarea stării de repaus biologic. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv.
Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă, funcţie de data semănatului vor parcurge răsărirea (60-100%), apariţia frunzei a treia (40-100%) şi înfrăţirea (30-100%), în majoritatea zonelor agricole.

Cultura de rapiţă semănată în epoca optimă îşi va continua în bune condiţii faza de dezvoltare a aparatului foliar (4-13 frunze), la nivelul întregii ţări.
În cea mai mare parte a plantaţiilor, speciile pomicole şi viticole vor înregistra starea de repaus vegetativ. Totodată, în vii şi livezi se vor putea efectua lucrările de protecţie împotriva îngheţului.
În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp (arături, fertilizări, lucrări de întreţinere în vii şi livezi, etc.) vor fi întrerupte temporar.

Recomandări de specialitate

  • Administrarea îngrăşǎmintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile
    de toamnǎ semănate în epoca optimă;
  • Finalizarea arăturilor adânci de toamnă pe suprafeţele cu o bună aprovizionare
    cu apă a solului;
  • Lucrǎri de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole.

Sursa: ANM

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole