Ne-am liniștit! Statistic, alimentele sunt mai ieftine!

Indicele global al preţurilor la alimente a scăzut uşor în luna aprilie, după ce în luna martie a urcat la un maxim istoric, dar securitatea alimentară mondială continuă să fie un motiv de îngrijorare din cauza condiţiilor dificile de pe piaţă, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite AFP, citată de AGERPRES.

Indicele publicat lunar de FAO – Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr – a scăzut ]n luna aprilie 2022 cu cu 0,8% comparativ cu luna martie, până la 158,5 puncte, faţă de maximul istoric de 159,7 puncte atins în luna martie.

„Această mică scădere este o veste binevenită, în special pentru ţările cu venituri mici, dar cu toate acestea preţurile la alimente rămân apropiate de maximele atinse recent, ceea ce reflectă tensiunile persistente pe piaţă şi reprezintă o provocare la adresa securităţii alimentare mondiale”, a declarat economistul şef de la FAO, Maximo Torero Cullen.

În pofida scăderii uşoare din aprilie comparativ cu luna martie acestui an, din datele FAO iese al iveală un adevăr mult mai crunt asupra stării de fapt: indicele global al preţurilor la alimente este cu 29,8% mai mare decât era în luna aprilie a anului trecut, creştere care se datorează în parte şi îngrijorărilor cu privire la impactul invaziei ruseşti în Ucraina.

Reculul Food Price Index în luna aprilie comparativ cu luna martie se datorează în primul rând unei scăderi cu 5,7% a preţului uleiurilor vegetale, în contextul solicitărilor pentru raţionalizare în privința uleiurilor de palmier, floarea-soarelui şi soia.

Potrivit datelor FAO, preţul cerealelor a scăzut, de asemenea, cu 0,7% în luna aprilie, după un salt de 17% în luna martie. Astfel, deși preţurile internaţionale la grâu s-au jajorat cu 0,2%, această creştere a fost contracarată de o scădere de 3% a preţurilor la porumb.

În analiza FAO se precizează că preţurile la grâu au fost afectate puternic de continuarea blocării porturilor ucrainene şi de îngrijorările cu privire la starea culturilor din SUA, dar au fost temperate de majorarea livrărilor din India şi de estimările referitoare la exporturi peste aşteptări din Rusia.

În schimb, la zahăr prețurile la nivel mondial au crescut cu 3,3% în luna aprilie. Creșteri de preț au fost înregistrate și la carne, cu 2,2%, precum și la lactate, cu 0,9%.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole