• Un mare convoi de nave cu produse agricole ucrainene, la Marea Neagră

    bursele de cereale portul constanta grau, exporturi de cereale ministrul agriculturii
    După aproape două luni de la semnarea acordului internaţional, 165 de nave cu produse agricole ucrainene (3,7 milioane de tone) au plecat din porturile de la Marea Neagră, a anunţat, duminică, Ministerul ucrainean al Infrastructurii, informează Reuters citată de Agerpres.

    Ministerul Infrastructurii de la Kiev anuntă că alte 10 nave cu produse agricole ucrainene în cantitate de 169.300 de tone sunt programate să plece duminică din porturile de la Marea Neagră.

    „La ora locală 10.00 a.m. opt nave au plecat din portul Odesa şi alte două îşi aşteaptă rândul şi condiţii favorabile de navigaţie”, a informat Ministerul ucrainean al Infrastructurii, într-un comunicat de presă.

    Exporturile de cereale ale Ucrainei s-au redus dramatic după invazia rusească de la finele lunii februarie, care a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră, ceea ce a dus la creştere a preţurilor globale la alimente şi a generat temeri referitoare la o criză alimentară în Africa şi Orientul Mijlociu.

    Acordul internaţional intermediat de ONU şi Turcia, semnat în dată de 22 iulie la Istanbul prevede instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina.

    Înainte de război, Ucraina, un mare cultivator şi exportator mondial de cereale, livra pe pieţele externe până la şase milioane de tone de cereale în fiecare lună. După invazia rusească, exporturile de cereale ale Ucrainei au fost reorientate spre transportul rutier şi fluvial cu direcţia Europa de Est, însă cantităţile livrate au fost mult mai mici din cauza unor obstacole logistice.

    Acordul este valabil până la data de 22 noiembrie 2022.  Vor fi transportate 25 de milioane de tone de produse agricole din Ucraina.

    Porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost redeschise graţie unui acord semnat la Istanbul în dată de 22 iulie, care va fi valabil timp de 120 de zile, respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte. Navele şi încărcătura ar urmă să fie inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului comun de coordonare (CCC).

    Views: 0

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

      ARTICOLE RECENTE   

    PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

    Hide picture