17 septembrie 2021 - 16:56

Muniție din al II Razboi Mondial, descoperita in pamant. Au fost gasite peste 400 de cartuse

Surpriză periculoasă pentru căutătorii de comori din Buzău. Buzoienii dotați cu detectoare de metale au scos la suprafață o cantitate impresionantă de muniție în timpul unor căutări efectuate pe teritoriul comunei Pardoși, județul Buzău. Totul s-a întâmplat duminică, 9 august, în localitatea Costomiru din județul Buzău. Când și-au dat seama că în locul comorilor la care sperau, au găsit muniție neexplodată, căutătorii de comori au cerut ajutorul autorităților, apelând la 112. 

La fața locului s-a deplasat echipa pirotehnică care a identificat un număr de 430 de cartușe calibrul 7,62mm, din Al Doilea Război Mondial. S-au luat imediat măsuri pentru izolarea zonei unde a fost gasită muniția, acţionându-se pentru ridicarea şi transportul acestora în vederea distrugerii controlate.

„În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă. Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, pentru a anunţa evenimentul”, se arată într-un comunicat emis de ISU Buzău.

De asemenea, oamenii legii spun că este necesar să respecte următoarele recomandări: 

  • „Să nu le atingă, să nu le lovească sau să le mişte din locul în care au fost descoperite; 
  • să nu le introducă în foc; 
  • să nu încerce să demonteze focoasele sau alte elemente componente; 
  • să nu ridice, să nu transporte şi să nu introducă muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi; 
  • să nu folosească muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente; 
  • în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, să nu permită accesul, să nu facă focul şi să nu execute lucrări de îmbunătăţiri, săpat; 
  • să nu lăse copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie”, recomandă ISU Buzău.

Corespondent Agro TV Buzau: Marilena Dinu