Muncitorii sezonieri din Romania, subiect de dezbatere in Parlamentul European

În sesiunea plenară din 17-19 iunie, Parlamentul European va dezbate și va supune votului o rezoluție propusă de Dacian Cioloș, președinte PLUS și liderul grupului Renew Europe din PE, despre situația muncitorilor sezonieri din agricultură, dar și despre situația serviciilor sociale sau de turism. „Este nevoie de norme clare la nivel european privind contractele muncitorilor sezonieri, drepturile lor sociale și condițiile în care își desfășoară munca atât în domeniul agriculturii, cât și al construcțiilor, al turismului și al serviciilor sociale”, a declarat Dacian Cioloș, citat de mediafax.ro

Potrivit europarlamentarului, rezoluția va trebui să conțină problemele de mobilitate ale muncitorilor, o mai bună coordonare între statele membre, drepturi sociale egale, o implementare mai riguroasă a legislației în vigoare, coordonarea cu partenerii sociali din țările gazdă și necesitatea unor campanii de informare asupra drepturilor pe care acești oameni le au.

Pornind de la cazul lucrătorilor români în agricultură din Germania, în comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) a Parlamentului, Dragoș Pîslaru, europarlamentar PLUS, a inițiat discuții cu privire la muncitorii sezonieri. El a cerut audierea comisarului pentru Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, și a responsabililor Autorității Europene pentru Muncă.

Subiectul muncitorilor sezonieri care au plecat din România în plină pandemie este unul care a generat controverse puternice, mai ales după episodul de la Cluj când circa 2.000 de persoane s-au înghesuit în parcarea aeroportului fără nicio măsură de prevenție. Oamenii plecau pentru munci agricole în Germania, precum culesul de sparanghel și de aici și numele comisiei de anchetă, scrie romania.europalibera.org.

Potrivit sursei citate, protestele sezonierilor români aruncați în stradă a schimbat legea în Germania. În urma informațiilor din presă, statul român s-a sesizat, a informat autoritățile din landuri și pe cele federale și a determinat schimbarea legii germane pentru a elimina inechitățile față de muncitorii străini aflați la lucru în Germania. Principalul obiectiv din modificarea legii: scurtcircuitarea lanțului de subcontractori.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole