În ultima perioadă, tot mai multe cazuri de muncitori români au apărut în presă ca fiind exploatați la munca sezonieră din Germania și alte țări, aceștia criticând condițiile inumane de muncă și de trai. Cu toate acestea, sunt și români care apreciază condițiile de muncă din străinătate, salariul mai mare și comportamentul angajatorilor față de angajați.
Un exemplu în acest sens sunt doi frați români, Constantin și Marinela, care lucrează la o fermă de căpșuni din Anglia. „Fiecare pleacă de acasă pentru că la noi în România salariul este mic, fiecare avem familie de întreținut, dar nu că suntem sclavi, nu vine nimeni ca sclav aici. Ni se oferă o muncă decentă, avem condiții decente. În niciun caz nu ne considerăm exploatați, dacă eram exploatați plecam de aici. Nu este cazul nostru, aici în Anglia, aici este o muncă decentă, nu ne putem văita cum s-au văitat cei din Germania. Chiar se comportă bine cu muncitorii”, au susținut frații, citați de rfi.ro.
Potrivit lor, mulți lucrători români nu se afișează cu experiențele pozitive, cu banii câștigați din străinătate, deoarece cunosc cazuri în care oamenii întorși la câteva zile acasă au fost jefuiți. Astfel se fac cunoscute doar experiențele negative.
Constantin mărturisește că nu este o muncă grea din punct de vedere fizic, iar programul este de opt ore cu o pauză de masă, cu șase zile lucrate pe săptămână.
„Suntem plătiți cu 8,70 lire sterline pe oră – salariul minim legal pe economie. Condițiile în care locuim sunt decente pentru orice persoană. Nu e nici lux, dar nici nu-ți lipsește nimic. Strictul necesar e asigurat, avem baie, avem toaletă, avem bucătărie. Ferma la care lucrăm ne asigură cazarea”, spune Constantin, citat de rfi.ro.
În contextul actual de pandemie de COVID-19, aducerea lucrătorilor sezonieri din România și alte țări este dificilă din cauza suspendării zborurilor și a transporturilor rutiere. Agențiile de recrutare din Anglia subliniază necesitatea forței de muncă în agricultura britanică, care are nevoie de circa 80.000 de lucrători sezonieri în fiecare an pentru culegerea recoltei de legume și fructe.