În ultimele 10 zile, motorina s-a scumpit cu 38 de bani pe litru. Cu cât se vând astăzi, carburanții

La trei zile de la ultima scumpire, Petrom a crescut din nou prețurile, potrivit Economica.net. Comparativ cu ziua de ieri, prețul a crescut cu opt bani pe litru și la la benzină și la motorină. Astfel, una din stațiile Petrom din capitală afișa în această dimineață un preț al benzinei standard de 7,35 lei/litru și un preț al motorinei standard de 8,79 lei/litrul.

Prețurile reale plătite la pompă sunt cu 50 de bani mai mici, adică 6,85 lei pe litru la benzină și 8,29 lei pe litru la motorină.

De la data de 7 octombrie, carburanții s-au scumpit în șapte etape

Ultima scumpire a carburanților a avut loc la data de 14 octombrie, când prețurile crescuseră cu trei bani pe litru la benzină și cu opt bani pe litru la motorină Din data de 7 octombrie carburanții s-au scumpit în șapte rânduri. Adunat, în această perioadă, scumpirea a ajuns la 38 de bani pe litru în cazul motorinei, carburantul cel mai utilizat în România.

Potrivit datelor Petrom, de la jumătatea anului, cererea națională de carburanți s-a redus în trimestrul al doilea cu 2%, după ce în primul trimestru crescuse cu 7%.

Producem mai multă benzină decât consumăm. La motorină e invers și suntem dependenți de importuri

O explicație privind prețurile mai mari la motorină comparativ cu cele la benzină a fost dată de ministrul Energiei, Virgil Popescu, chiar în ședința de Guvern în care s-a decis schema de compensare voluntară, cu 50 de bani la benzină și motorină. 

„România consumă anual 6,2 milioane de tone de motorină şi 1,7 milioane de tone de benzină . Producem mai multă benzină decât consumăm, dar producem mai puțină motorină, cam la jumătate. Suntem dependenți de importuri de motorină. Și nu că nu producem, că nu putem produce, aceasta este capacitatea tehnică. Dintr-un baril de petrol iese mai multă benzină dar mai puțină motorină. Și atunci trebuie să importăm, iar importul se face la o cotație regională. Pe această cotație regională licitează și cei care vând în Ucraina și România și Grecia și Bulgaria, toate țările din regiune. Aceasta este problema noastră, ca să spunem așa. Cotația motorinei a crescut mult mai mult decât cotația barilului de petrol. Ca să vă faceți o idee, dacă era 7 sute și ceva de dolari tona în ianuarie, acum este 1.300 și ceva. Deci a crescut foarte mult pe această perioadă de când a izbucnit războiul, practic, din 25 februarie. De acolo a crescut prețul și atunci, dacă nu imporți, ai penurie, dacă imporți, ai prețul care este.”, declara, în 30 iunie, ministrul Energiei.

 

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole