Motorina a depasit pragul psihologic de 9 lei pe litru, iar în unele stații din marile orașe, cum este cazul Brasovului, ajunge și la 9 lei și 17 bani.
În București, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Constanța cea mai ieftină motorină costă între 8,95 lei și 9 lei, iar benzina are prețuri cuprinse între 8,34 lei și 8,37 pe litru. De altfel, de la începutului lunii iunie, în România, benzina și motorina standard s-au scumpit în medie cu 20 de bani.
Într-un interviu acordat Europa FM, analistul economic Adrian Negrescu susține că „Putem interveni pe zona de fiscalitate, să scadă TVA-ul de exemplu la factura la gaze și la energie pentru populație ar putea fi o soluție. Să scazi costurile fiscale cu litrul de carburant, de asemenea, pentru că 60% din prețul unui litru de carburant înseamnă taxe și impozite datorate statului”.
După noul pachet de sancțiuni aprobat de Uniunea Europeană privind un embargo petrolier din Rusia cu anumite scutiri, scumpirile vin pe fondul evoluției cotațiilor la produsele petroliere, în creștere în ultimele săptămâni.
Reamintim că Virgil Popescu spunea în luna martie a acestui an că a discutat cu Rompetrol și OMV Petrom care susțineau că au stocuri suficiente și nu se pune problema să existe o explozie de preț.
Prețurile carburanților au crescut semnificativ în ultima perioadă, majorându-se astfel de cinci ori de la începutul lunii. În ceea ce privește petrolul, România importă 70% din necesarul celor trei rafinării ale sale. In contextul războiului din Ucraina, costurile de transport și de asigurare au crescut vertiginos, transportul făcându-se doar cu vaporul, prin Marea Neagră.