20 mai 2022 - 00:55

MOTIV DE BUCURIE MARE PENTRU TARANI. LIVEZILE SUNT PLINE DE PRUNE. RECOLTA ESTE MULT MAI BOGATA DECAT SE ASTEPTAU

Deși vremea a fost capricioasă vara această, proprietarii livezilor de pruni au totuși motive de bucurie. كازينو (فيلم) Recolta este mult peste așteptări, pomii fiind plini până la refuz de fructe. Situația a fost cu atât mai neașteptată cu cât, anul trecut, a fost unul dintre cei mai neproductivi în această privință. De data aceasta, fructele au fost în acest an atât de multe încât crengile s-au rupt, pur și simplu, din cauza greutății.

Cele mai mari producții au fost obținute mai ales în bazinele pomicole recunoscute pentru tradiția în privința prunii, cum ar fi Vaslui, Argeș, Vâlcea, Bistrița sau Mureș, dar și Itești sau Plopana. La Itești, de exemplu, unul dintre puținii producători de prune din județ a avut recolta peste așteptări.

„Noi n-avem decât 9 hectare de prun, dar putem spune că a fost o producție mult peste așteptări, după dezastrul de anul trecut, când n-am avut aproape deloc fructe. Am estimat cam 15 tone la hectar, e drept, sub media pe țară, care depășește 20 de tone. La intern, prunele n-au mers, pentru că recoltatul lor a coincis cu cel al pepenilor, al strugurilor și nu prea a fost interes. Așa că toată cantitatea recoltată a plecat la export, în Italia, unde avem un partener de afaceri foarte serios cu care colaborăm de ani buni și care plătește mult mai bine decât la intern”, a declarat Pavel Teodorescu, administratorul fermei pomicole Ceravis Itești.

Și în gospodăriile țărănești au fost atât de multe prune încât fermierii abia le-au putut culege. Oamenii spun că temperaturile ridicate au venit exact la timp pentru ca prunele să fie foarte dulci.

Prin magazine, pruna clasică, pentru magiun, aproape că nu mai poate fi găsită. panathinaikos اي دوري Eventual, cea din categoria „goldană”, pe care încă o mai poți cumpăra la 2,45 lei kilogramul. داني الفس Micii proprietari de livezi de prune dau fructele cu 1 leu kilogramul, cu condiția să cumperi cantități mai mari, de minimum 500 de kilograme. În rest, tot la gospodari, pruna costă cel puțin 3 lei kilogramul.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.