28 octombrie 2021 - 08:47

Moșmoane: proprietăți și beneficii

Moşmoanele se numără printre fructele mai puţin cultivate şi consumate în România, iar un detaliu şi mai puţin cunoscut este că sunt folosite şi în multe reţete de medicină naturistă. Dizolvarea pietrelor la rinichi, menţinerea sănătăţii ochilor şi combaterea dizenteriei sunt doar câteva dintre beneficiile moşmoanelor.

Fructele moşmonului sunt bogate în potasiu, săruri minerale zahăr, proteine, fenoli şi flavonoide, precum şi vitaminele B1 şi C, şi au o cantitate scăzută de substanţe azotate sau grăsimi. Această combinaţie face din fructul moşmonului un foarte bun diuretic, eficient în tratarea diferitelor afecţiuni ale stomacului.

Consumul regulat moşmoanelor decojite ajută la tratarea pietrelor de la rinichi prin dizolvarea treptată a acestora, şi sunt un remediu eficient şi pentru diaree, dizenterie sau enterite. Ceaiul de moşmoane este şi mai puternic, deoarece este bogat în vitaminele B1 şi C, calciu, fier şi betacaroten – ajutând la menţinerea unei vederi sănătoase. Frunzele şi rădăcina arbustului pot fi folosite chiar la tratarea malarie sau a leishmaniozei cutanate.

O variaţie a moşmonului, moşmonul japonez, produce fructe destul de diferite ca aspect şi nu este cultivat în România – însă fructele pot fi achiziţionate în anumite supermarketuri care prezintă o gamă mai extinsă de fructe exotice.

Moşmoanele japoneze sunt şi extraordinar de bogate în vitamina A – conţinând 51% din doza zilnică recomandată a acestei vitamine în doar 100 grame – iar asta le face benefice pentru sănătatea pielii. Studiile de laborator recente arată că fructele bogate în vitamina A ar putea îmbunătăţi şi protecţia organismului împotriva diferitelor tipuri de cancer, de la cel pulmonar la cele ale cavităţii orale. (adevarul.ro)