23 ianuarie 2022 - 17:44

Explicații de ultimă oră cu privire la modificările aduse schemelor de sprijin destinate fermierilor

Luni, 19 aprilie 2021, în cadrul dezbaterii online cu tema „Industria cărnii, între realitățile românești și provocările europene”, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a recunoscut că bugetul pentru 2021 a permis continuitatea schemelor de sprijin, a tuturor măsurilor din bugetul național, însă „la o intensitate mai redusă, iar în cazul ajutorului național tranzitoriu s-a ajuns undeva la 50-55% din intensitatea de sprijin pentru anul trecut”.

În context, Oros a precizat că decizia privind alocările financiare către crescătorii de bovine au venit după discuțiile cu reprezentanții asociațiilor de profil, fiind acceptată modalitatea de plată fără raportarea la data istorică.

„Împreună cu asociațiile am decis cum anume să împărțim acești bani pe care îi aveam la dispoziție. Singura modificare pe care am făcut-o – și care a fost la cererea crescătorilor de bovine – a fost aceea să nu ne mai raportăm la acea dată istorică și să facem ca banii să ajungă la fermierii care acum au animale în gospodării. De aceea, ajutorul național tranzitoriu în cazul bovinelor pare foarte mic, este foarte mic, în schimb restul banilor îi orientăm într-o schemă de sprijin de COVID-19, în așa fel încât banii să ajungă la fermieri care acum au numărul de animale real, de acum, nu la data din 2013.

Am avut zeci de discuții cu fermierii care nu erau de acord să dăm banii pe acea dată istorică întrucât, în multe cazuri, unii în 2013 aveau animale mai puține, iar acum au mai multe și li se părea mai corect să primească pe numărul real de animale, iar unii, destul de mulți, nu mai aveau animale, chiar deloc sau aveau animale foarte puține comparativ cu 2013 și primeau în continuare acele sume. Fiind bani de la bugetul național am găsit această modalitate de a face ca banii să ajungă pe animale reale”, a mai spus Adrian Oros.

Se tot speră la realocări la rectificarea bugetară

În cadrul aceluiași eveniment organizat de RFI, Oros a mai adăugat că atât în sectorul producției vegetale, cât şi în cel zootehnic sumele de bani din ecuația schemelor de sprijin destinate fermierilor sunt considerabil mai mici față de 2020.

„Sigur, speranţa mea este ca la rectificare să reuşim să mai mai adăugam nişte sume. Anul trecut am pornit cu un buget mult mai mic şi la ambele rectificări am avut şansa, noi, cei de la Ministerul Agriculturii, să primim sume consistente”, a explicat șeful MADR.

Ministrul Agriculturii a subliniat că Programul National Strategic (PNS) va demara efectiv în 2023, dar și că perioada de tranziție va cuprinde finanțări destinate zonelor cu probleme, identificate de analizele specifice PNS.

„În această perioadă suntem la ultimele precizări pe care ni le mai cere Comisia privind Programul Naţional de Tranziţie 2021-2022 unde avem 3,2 miliarde euro pentru Pilonul II, pentru aceste măsuri. Am considerat că este corect ca acele priorităţi şi acele nevoi pe care le-am identificat să le prindem în finanţări încă din perioada de tranziţie. De aceea, pentru integrarea producţiei, pentru măsura 4.1 fosta măsură «Investiţii în exploataţii agricole» am alocat 760 milioane de euro pentru perioada de tranziţie şi ca un termen de comparaţie pentru întreaga perioadă 2014-2020, această măsură a fost bugetată cu 840 de milioane”, a explicat oficialul MADR.

În plus, Oros a adăugat că s-a dorit integrarea producţiei la nivel de fermă, astfel încât să nu mai fie concurenţă între diversele domenii de activitate, iar o anumită zonă sau un anumit domeniu de activitate care a primit puncte mai multe să aibă parte de majoritatea sumelor.

„Am splitat în 7 submăsuri această măsură în aşa fel încât să avem şi pentru sectorul legumicol, şi pentru sectorul vegetal şi pentru sectorul zootehnic, unde avem 299 milioane euro. Şi pentru zona montană, tot în sectorul zootehnic separat, 60 de milioane de euro. Practic, o sumă aproape jumătate din această măsură de investiţii în ferme se duce către acest sector zootehnic. Încercăm să legăm producţia primară de depozitare şi procesare pentru că asta este problema principală. Să încercăm să nu mai exportăm produse primare cu valoare adăugată mică şi să exportăm, dacă este cazul să exportăm hrană procesată – dar în primul rând să ne asigurăm consumul intern”, a conchis şeful MADR.

Suma alocată zootehniei în bugetul PNDR din perioada de tranziţie se ridică la 350 de milioane de euro, dintr-un total de 760 de milioane de euro prevăzut pentru investiţii în exploataţii agricole.