28 octombrie 2021 - 14:06

Modificări MAJORE pe piața rapiței. „Este de preferat să rămânem moderați” (exclusiv)

Creșterile semnificative înregistrate pe piața rapiței, influențate de prețul energiei Brent, dar și de fluctuațiile pozitive ale canolei canadiene, n-ar trebui să inducă o frenezie a vânzărilor de materie primă, chiar dacă prețul pentru tona metrică de rapiță pe bursa din Paris arată încurajator.

Într-o declarație în exclusivitate pentru ediția online a Agro TV, Cezar Gheorghe, consultant senior și analist al Casei de Trading a Fermierilor, a precizat că în piața rapiței se constată un val de tranzacții, pe fondul destinațiilor multiple ale rapiței canadiene, rapiță care, de altfel, nu prea mai este în stoc.

„Canadienii și-au vândut toată producția de rapiță și nu mai au lichiditate. Ei, până la recolta nouă, mai au șase luni de zile. Gândiți-vă că este cerere. Canola canadiană are foarte multe destinații. Este trasă în sus, o dată, de prețul energiei și se leagă subsecvent și de complexul uleiului de palmier.

Dar fiindcă rapița se vinde foarte mult în ARAG (Amsterdam, Rotterdam, Antwerp și Gent), acolo unde este cea mai mare concentrație de pe suprafața Europei cu fabrici de ulei, reprezentanții acestora doar traversează maritim și tranzacționează; este cerere”, a precizat Gheorghe.

Tot el a spus că mizează pe o tendință de scădere a prețului rapiței de la începutul lunii mai 2021.

„Poate chiar un pic mai devreme, pentru că se văd estimările de recoltă din Europa”, a continuat analistul.

Recomandări pentru fermierii români

Consultantul casei de trading citate îi sfătuiește pe fermierii români să facă totuși contracte forward pe rapița din noua recoltă, dar nu mai mult de 1.000 de kilograme la hectar, astfel încât marja rămasă să le permită să obțină mai mulți bani sau să se ferească de efectele nedorite ale secetei.

„Recomandarea mea este să facă contracte forward, dar nu mai mult de o tonă la hectar, tocmai pentru a capta un eventual potențial mai mare sau să evite un risc de default din cauza vremii”, a spus Cezar Gheorghe.

În prezent, a mai precizat el, prețul din piața rapiței la portul Constanța, corelată cu cel de pe bursa din Paris, indică volatilitate mare.

„Astăzi (n.r. – marți, 16 februarie 2021), prețul rapiței pe bursa din Paris (MATIF) este 418,5 euro pe tonă, cotația pentru august 2021. Diferența de preț la portul Constanța, la ora actuală, este de minus doi-trei euro sau cu patru-cinci euro pe tonă. Depinde de cumpărător. Dacă omul și-a antamat vânzarea și vrea să și-o acopere, că este short, trebuie să plătească repede ca să-și cumpere marfa care vine când vine. Dacă vrea să se pună long, oferă minus cinci-șapte euro pe tonă. Vorbim de recolta nouă.

Din recolta veche, ultimele două loturi de rapiță a câte 2.000, respectiv 3.000 de tone le-am vândut în decembrie 2020. Mă uit însă cu stupoare – știți cât este cotația la buy? 456,5 euro tona! Acum pe MATIF, cotația mai 2021”, a mărturisit analistul pentru ediția online a Agro TV.

Majorarea bonusurilor pe piața internă

Într-o postare a aceluiași analist, din data de 15 februarie 2021, de pe site-ul Clubului Fermierilor Români (CF), acesta vorbește de prețuri premium pentru marfa locală.

„În plan intern, remarcăm creșterea premium-ului. De la o cotație de doi-trei euro/tonă față de MATIF august 2021, el se întinde la niveluri de cinci-șapte euro/tonă, semn clar că piața reacționează și dorește să păstreze marja brută de profit pe tonă rezultată în urma procesării.

Este un efect firesc, deoarece contractele de furnizare biodiesel sunt semnate pe o perioadă de doi-trei ani și au o schemă de prețuri pe care nu o poți încălca în calitate de producător de biodiesel. Portul Constanța rămâne la nivelul de MATIF august 2021, minus 2-3 euro/tonă”, a menționat el.

Și pe site, Cezar Gheorghe îi îndeamnă pe fermieri la cumpătare, dar și la respectarea contractelor semnate cu jucătorii din piața rapiței.

„O diferență de piață de acoperit la rapiță, să spunem de minim 20-25 euro/tonă, ne poate arunca sub linia verde în bugetul de venituri și cheltuieli din fermă. Și, bineînțeles, recomandarea este de a executa ceea ce semnăm, un semn de maturitate din partea unei piețe care își dorește să revină după un 2020 dezastruos”, a conchis el.

Indicațiile EURONEXT urmează prețul energiei

Suprafața de rapiță a României însămânțată în toamnă este estimată la 380.000 hectare – un nivel încă mic, față de potențial, dar care va asigura necesarul pieței interne de producere a biodieselului, susține același expert. Și asta în condițiile în care, în anul agricol 2020-2021, am avut o suprafață însămânțată cu rapiță de 270.000 hectare.

Principalul factor generator de preț în piața rapiței rămâne în continuare prețul energiei și consumul generat de industria de transport. Prețul barilului de petrol în Brent este unul destul de pozitiv, circa 63 dolari americani, deci motivele de stabilitate sunt la locul lor.

Citând declarații ale oficialilor ARAG, odată cu demararea campaniei de vaccinare la nivel european, transporturile de marfă și persoane vor cunoaște valori mai ridicate decât cele din prezent și, astfel, al doilea factor de piață al rapiței vă influența pozitiv prețul acesteia.

Sursă foto: colaj (Cezar Gheorghe, Clubul Fermierilor, Pixabay)