20 mai 2022 - 07:07

Modificări la Legea privind vânzarea terenurilor agricole

O propunere pentru modificarea Legii privind vânzarea terenurilor agricole a fost adoptată tacit, marți, de Senat, informează AGERPRES.

În urma modificării Legii, unităţile administrativ-teritoriale vor putea cumpăra, în procedură simplificată, pentru dezvoltarea comunităţii locale, terenuri agricole aflate în extravilan pentru lucrări de interes public.

Termenul de dezbatere şi vot pentru propunerea legislative s-a împlinit pe 21 aprilie, astfel că preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a citit nota de adoptare tacită a acesteia în şedinţa de marţi a plenului.

„Prin excepţie, se pot înstrăina prin vânzare terenurile agricole situate în extravilan unităţilor administrativ-teritoriale, în interes public local, fără a fi necesară îndeplinirea cumulativă a condiţiilor prevăzute de lege. (…) Terenurile agricole situate în extravilan înstrăinate, prin vânzare, unităţilor administrativ-teritoriale, pot fi scoase, definitiv sau temporar, din circuitul agricol a terenurilor aflate în extravilan, cu respectarea condiţiilor prevăzute de Legea 18/1991 a fondului funciar”, se arată în textul propunerii legislative iniţiate de un grup de parlamentari de la PNL.

Necesitatea propunerii legislative este justificată în expunerea de motive prin faptul că „o procedură limitativă îngreunează accesul autorităţilor locale de a achiziţiona terenuri agricole aflate în extravilan, prin necesitatea desfăşurării activităţilor agricole pe teritoriul naţional pe o perioada de 5 ani sau condiţionarea ca venitul total al ultimilor 5 ani fiscali să fie în procent de minimum 75% din activităţile agricole, ceea ce reprezintă o măsură, de cele mai multe ori, imposibil de îndeplinit”.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

  1. Într-un cuvânt ți se ia dreptul la la proprietate nu se mai respecta constituția! Transelectrica a pus stâlpi pe proprietatea mea și chipurile te despăgubește cu un 1leu pe metru pătrat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.