MODIFICĂRI DE ULTIMĂ ORĂ privind Programul Casa Verde Fotovoltaice!

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunţă aprobarea Ordinul ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor privind modificarea Ghidului de finanţare a Programului Casa Verde Fotovoltaice, în sensul introducerii unei noi etape prin care instalatorii validaţi au posibilitatea să identifice solicitanţii eligibili conform documentelor depuse de aceştia în vederea constituirii unor liste centralizatoare în baza noilor reglementări menţionate în Dispoziţia preşedintelui AFM nr. 488/28.12.2021.

Transmiterea listelor centralizatoare se realizează de instalatorii validaţi în perioada 29 decembrie 2021 – 4 ianuarie 2022, potrivit unui comunicat de presă al AFM.

„Precizăm că după centralizarea tuturor listelor transmise de către instalatorii validaţi, AFM va publica un calendar de încărcare a documentelor în aplicaţia informatică, asigurându-se astfel un mod organizat şi eficient de utilizare a acesteia, menit să scadă riscul apariţiei unor blocaje tehnice. De asemenea, în cadrul procesului de evaluare şi potrivit prevederilor art. 22, alin. (8) din Ghidul de finanţare, valabilitatea documentelor prezentate de persoanele fizice se va raporta la data transmiterii listelor centralizatoare la AFM. Precizăm, de asemenea, că, potrivit prevederilor art. 4 din Legea nr. 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ‘valabilitatea documentelor eliberate de instituţiile şi autorităţile publice, precum şi de entităţile private autorizate conform legii se menţine pe toată perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări’; efectul acestor prevederi legale este acela că, dacă un document era valabil până la data de 22 decembrie 2021, îşi păstrează valabilitatea şi după această dată, pe toată perioada stării de alertă. În acest context, documentul respectiv este considerat a fi în termen la data transmiterii listei către AFM, nefiind necesară obţinerea unuia actualizat”, se menționează în comunicatul AFM.

O altă modificare importantă a Ghidului de finanţare prin Programul Casa Verde Fotovoltaice o reprezintă extinderea perioadei de valabilitate a extrasului de carte funciară, de la 30 la 60 de zile, astfel încât să fie eliminat riscul apariţiei situaţiei de neeligibilitate a acestui document din cauze independente de acţiunile solicitanţilor şi instalatorilor validaţi. Deoarece extrasul de carte funciară nu intră în categoria reglementată de Legea nr. 55/2020, valabilitatea acestuia a fost prelungită la 60 de zile, calculată de la data emiterii, precizează reprezentanții AFM.

Potrivit noilor reglementări, înscrierea solicitanţilor în Programul Casa Verde Fotovoltaice se va considera finalizată după îndeplinirea ambelor etape, respectiv după transmiterea la AFM a centralizatoarelor şi încărcarea documentaţiilor în aplicaţia informatică.

Reprezentanții AFM au dat publicității și câteva instrucțiuni de aplicare a articolului 18 „Modalitatea de înscriere și rezervare a sumelor” din Ghidul de finanțare al Programului Casa Verde Fotovoltaice:

  1. În vederea constituirii listelor prevăzute la art. 18, alin. (3) din Ghidul de finanțare, aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului nr. 1287/2018, cu modificările și completările ulterioare, instalatorii validați identifică solicitanții care au depus dosarul de finanțare și analizează conformitatea documentelor depuse de aceștia cu prevederile art. 21 din același act normativ.
  2. În cazul persoanelor fizice care au depus documentele în condițiile Ghidului de finanțare, instalatorii validați constituie liste cu solicitanții eligibili astfel: Nume /Prenume/ CNP/ Județul în care se montează sistemul de panouri fotovoltaice/ Regiunea în care se montează sistemul de panouri fotovoltaice.

Potrivit prevederilor art. 22, alin. (8) din Ghidul de finanțare al Programului Casa Verde Fotovoltaice, în cadrul procesului de evaluare a dosarelor de finanțare depuse de persoanele fizice, valabilitatea documentelor depuse de către acestea se va raporta la data transmiterii la AFM a listelor.

  1. Listele prevăzute la punctul 2 se transmit, în format excel, prin e-mail la adresa listefotovoltaice@afm.ro, în perioada 29 decembrie 2021 – 04 ianuarie 2022. Nu se acceptă listele transmise în alte formate decât cel indicat în instrucțiuni.
  2. În cazul în care AFM constată că nu a fost respectat formatul listelor, conform condițiilor impuse de instrucțiuni, notifică instalatorul validat, iar acesta din urmă are posibilitatea, o singură dată, să remedieze situația în termenul indicat în notificare.
  3. Pentru persoanele fizice care nu sunt incluse în lista prevăzută la punctul 2 nu se vor putea introduce în aplicația informatică dosarele de finanțare.

Pentru informații suplimentare privind mecanismul de punere în aplicare a prevederilor prezentei dispoziții privind Programul Casa Verde Fotovoltaice, instalatorii validați pot apela numărul de telefon 0725.225.539.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole