Modificări de ULTIMĂ ORĂ la Legea arendei – Care e perioada MINIMĂ pentru contracte

Contract de arendă pe minimul 7 ani de zile – aceasta este cea mai nouă modificare propusă în Parlamentul României la legea arendei. Modificarea vine din Comisia de Agricultură din Senat.

”Încă un obiectiv al acestui mandat a fost bifat în această sesiune parlamentară. Contractele de arendă, vor fi de minimum 7 ani. Astfel, fermierii pot avea o predictibilitate, cel puțin din punct de vedere a dimensiunii fermei”, a anunțat președintele Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat.

Este vorba de o inițiativă legislativă prin care se propune modificarea unor articole din Codul Civil referitoare la contractele de arendă, motivul fiind dificultățile apărute în implementarea legii care afectează atât arendatorul cât și arendașul.

Cel mai important aspect modificat astăzi de către Senat este durata minimă obligatorie a contractului de arendă, care va fi de minimum 7 ani. Articolele modificate și amendamentele admise sunt următoarele:

 • art. 1837 (Durata arendării) – Durata arendării este de minim 7 ani și se consideră a fi făcută pe toată perioada necesară recoltării fructelor, pe care bunul agricol urmează să le producă.
 • art. 1845 (Caracterul executoriu) – Contractele de arendare încheiate în formă autentică, precum și cele înregistrate la consiliul local, constituie, în condițiile legii, titluri executorii pentru plata arendei la termenele și în modalitățile stabilite în contract;
 • art. 1847, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
  (2) Subarendarea totală sau parțială este interzisă sub sancțiunea nulității, cu excepția schimbului de utilizare a terenului între arendași;
 • art. 1848 alin. (2) se abrogă;
 • art. 1850 (Cazurile speciale de încetare sau de menținere a contractelor) se modifică și va avea următorul cuprins:
  (1) Contractul de arendare încetează prin incapacitatea sau falimentul arendașului.
  (2) În cazul decesului arendatorului, moștenitorii sunt obligați să mențină contractul de arendare pe durata încheiată cu arendașul.
  (3) În cazul vânzării terenului, cumpărătorul este obligat să mențină contractul de arendă până la expirarea termenului de valabilitate.
 • Articolul II. – Durata contractelor de arendare în desfășurare încheiate în conformitate cu prevederile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare, rămâne valabilă până la expirarea acestora.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole