Despre afacerile de succes în agricultura și către ce businessuri ar trebui să-și îndrepte atenția tinerii fermieri, consultanții specialiști în fonduri europene au venit cu câteva idei în exclusivitate la emisiunea „Agricultura la Raport” de la AGRO TV.
Partea de procesare și de marketing, esențială pentru o afacere de succes
Potrivit consultantei Marinela Strâmbulescu, sunt foarte multe categorii de culturi pe care fermierii ar putea să meargă, dar este foarte important ca să se includă componenta de procesare. „Să nu uităm că nu este important numai să producem materia prima. Problema noastră este să punem la mijloc această procesare și să închidem lanțul scurt. Asta, consider eu, că este cea mai mare problemă a României. Atâta timp cât avem atât de multe ferme mici și mijlocii în România, fermierii nu au ajuns încă la această concluzie, și anume să facă și componenta de procesare”.
Potrivit specialistei, ar mai fi de subliniat importanța investițiilor, chiar și cele din fonduri europene, în tot ce înseamnă marketingul produselor agricole. Pentru culturile mari și cele pe suprafețe mici, putem aduce plus valoare fermei în măsura în care punem și componentă de procesare și cu un marketing foarte bine gândit.
În viitorul Plan National Strategic pentru Dezvoltare Rurala (PNS) ar trebui „să mai scăpăm un pic de partea asta de achiziții numai de tractoare și combine și să trecem mai mult pe partea de închidere de lanț integrat”, susține Marian Vișu Iliescu, consultant fonduri europene.
Culturile care aduc profit
Culturile de nișă care ar trebui abordate de tinerii fermieri ar fi proiectele legate de arbuști fructiferi, precum murele, afinele, zmeura, cătina, cultura de alun. „De aici pot deriva niște produse foarte valoroase și mai ușor de de valorificat. Cultura de alun este una foarte bănoasă, dar este bine ca mai mulți tineri să se unească, pentru că dacă o valorifică în formă mai brută, ar fi bine ca împreună să reușească să vândă câte o unitate mai mare de transport, pentru că de cele mai multe ori cultura de alun pleacă la export. Este adevărat că s-au făcut și niște fabrici de procesat la Arad, dar cu o capacitate limitată”, a declarat consultantul în exclusivitate pentru AGRO TV.
De asemenea, o afacere bună este cea pe partea de legume, în special cele în spații protejate, pentru că pe o suprafață mică de spații protejate tânărul poate avea o eficiență economică destul de bună. Și aici, tânărul poate să meargă cu întreținerea culturilor împreună cu familia lui. Potrivit specialistului, acestea ar fi culturile mai ușor de abordat pentru tinerii fermieri, în special pentru punctaje în cazul legumelor care este și un domeniu prioritar în accesarea fondurilor europene.
În zonele de Munte, foarte relevante sunt afacerile cu ferma de vacă de lapte și vaca de carne, întrucât cererea este foarte ridicată pentru astfel de produse. Inclusiv cultivarea anumitor condimente și a plantelor medicinale trebuie luate în calcul.
„Trebuie să transmitem foarte concret și clar că un tânăr fermier care produce o anumită cultură are nevoie de un procesator, pentru că lui îi va fi foarte greu fizic să-și proceseze singur producția. Și atunci are nevoie de un partener”, a subliniat tânărul fermier Lucian Răzvan Gheorghioi.