13 mai 2021 - 13:11

MODEL EUROPEAN: FERMA DE PUI ECOLOGICA

O ferma agricolă ecologică suedeză de pionierat, este lider în lupta împotriva schimbărilor climatice

La ferma Körslätts, o fermă organică de pui situată în Skåne, Suedia, fermierul Magnus Bengtsson se angajează să lupte împotriva schimbărilor climatice. “Combaterea buruienilor și a dăunătorilor cu metode mai ecologice este o provocare, dar una plină de satisfacții”, spune Bengtsson. “Toata agricultura afectează natura, așa că, cred că ar trebui să lucrez impreuna, mai degrabă decât împotriva ei. Lucrând împreună cu natura, contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, diminuând în același timp costurile economice.”

Imagine similarăBengtsson exploatează ferma Körslätts din 1998. Această fermă de pui are 90 de hectare de pădure și 130 de hectare de câmp, culturi folosite în principal pentru a hrani puii. Ferma Körslätts este una dintre cele douăsprezece ferme ecologice implicate în proiectul european SOLMACC. Co-finanțat de programul LIFE al UE, acest proiect are scopul de a arăta ce practici agricole pot contribui la combaterea schimbărilor climatice, menținând în același timp viabilitatea economică a exploatațiilor agricole. Fermierii participanți aplică o gamă largă de practici, cum ar fi o prelucrare optimizată și rotația culturilor, reciclarea nutrienților în exploatație și o schema agro-forestiera.

Bengtsson încearcă să găsească soluții alternative, mai ecologice, pentru provocări precum gestionarea buruienilor. În cadrul proiectului SOLMACC, el a redus lucrările de cultivare și culturile de acoperire în creștere. “Ca agricultor ecologic, nu am pesticide chimice în setul mea de instrumente. Acest lucru a facut mai grea decizia sa nu aram, deoarece aratul ajuta la controlul buruienilor”, spune Bengtsson. El continuă să explice: “Creșterea unei culturi bine dezvoltate este cea mai bună formă de combatere a buruienilor, deoarece cultura poate umbri buruienile. De asemenea, cu cât intoarcem solul mai puțin, cu atât mai puțin activăm bancul de semințe al solului.”

Imagini pentru Körslätts farmPentru solul argilos mediu greu, Bengtsson a oprit aratul în toamnă in favoarea cultivatorului combinat cu un instrument de tăiere a rădăcinilor. El a semanat ridichi pentru a acoperi câmpul în timpul iernii, pentru rezerva de azot și le-a lăsat radacinile, pregătind solul pentru primăvara viitoare. În primăvară, folosește cultivatorul a doua oară și apoi seamănă direct în sol. “Până acum, par să obțin aceleași randamente ca atunci când aram”, spune Bengtsson. “Cred că economisesc aproximativ 100 de euro de combustibil pe hectar, fără a fi nevoie de plug.” O altă metodă pe care Bengtsson o folosește în proiect este amestecarea copacilor și arbuștilor cu culturi arabile și pășunile pentru animale, în același sistem de cultivare. Sistemele agro-forestiere au un mare potential de a reduce carbonul si pot, de asemenea, proteja solul de eroziune si creste biodiversitatea. Bengtsson: “Am plantat garduri vii și fâșii de copaci pentru a ajuta la captarea carbonului. De asemenea, folosesc o parte din biomasa lemnoasă pentru încălzire, înlocuind astfel combustibilii fosili.