29 iulie 2021 - 04:28

Mobilizare masiva a MAI in zonele inundate! Fermele de animale au fost evacuate

Peste 24.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (peste 9.500 de poliţişti, aproximativ 5.400 de pompieri şi peste 9.600 de jandarmi) acţionează, în aceste zile, la nivel naţional, pentru sprijinirea populaţiei şi limitarea efectelor fenomenelor meteorologice şi hidrologice.

În ultimele zile, efectivele MAI au acţionat în 155 de localităţi din 22 de judeţe, afectate de efectele ploilor abundente şi ale inundaţiilor, informează un comunicat al Ministerului de Interne.

Conform sursei citate, forţele MAI au acţionat pentru evacuarea apei din 95 de case, 1.107 curţi, 514 beciuri şi subsoluri, 25 anexe gospodăreşti, 13 instituţii publice şi agenţi economici, decolmatarea a 2 poduri.

Traficul rutier a fost temporar afectat pe 9 drumuri naţionale, 6 drumuri judeţene şi 2 drumuri comunale.

În perioada 18 – 20 iunie, meteorologii au emis 22 de avertizări de cod roşu, 26 de cod portocaliu şi două atenţionări de cod galben vizând fenomene meteorologice periculoase imediate. De asemenea, în intervalul de referinţă au fost emise 9 avertizări şi atenţionări de fenomene hidrologice – câte trei de cod roşu, cod portocaliu şi cod galben.

“Având în vedere amploarea situaţiei, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a dispus activarea grupelor operative în fiecare judeţ afectat şi manevre de forţe şi tehnică la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele în care nu s-au înregistrat efecte în sprijinul zonelor afectate”, precizează MAI.

Cele mai afectate judeţe sunt Caraş-Severin, Timiş şi Hunedoara.

Pe râul Timiş s-a produs o viitură majoră, în dreptul staţiei hidrometrice Lugoj, nivelul apei depăşind cu 13 centimetri nivelul maxim istoric înregistrat în anul 2005, a anunţat Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABAB). Astfel, nivelul râului Timiş a depăşit cota coronamentului digului aflat pe malul stâng, la circa trei kilometri în aval de localitatea Lugoj.

În acest condiţii, după trei ore, prin eroziune, s-au format două breşe de circa 30 metri fiecare, situate la distanţă de aproximativ 100 metri, prin care apa se scurge pe terenuri agricole, fără a fi inundate localităţi, se arată într-un comunicat al ABAB. Preventiv, au fost evacuate două ferme şi s-a oprit alimentarea cu apă dintr-un cartier din municipiul Lugoj.

Echipele ABAB au intervenit cu materiale şi utilaje (trei buldoexcavatoare, şase excavatoare, circa 70 de persoane, două motopompe în zona Pogăniş şi Nădrag) pe sectorul Şag-Grăniceri, până la frontiera cu Serbia.

Purtătorul de cuvânt al ISU Timiş, Elena Megherea, a informat că în zona inundată se aflau patru ferme de animale, fiind evacuate 22 persoane (zece adulţi şi 12 copii) şi 100 de bovine.