VIDEO Greu de privit! Moartea pe bandă rulantă, un sindrom al fermelor românești

Citim zilnic statistici, pe bandă rulantă, și cifrele nu ne mai spun mare lucru. Au mai fost descoperite câteva focare de PPA într-un județ sau altul, au mai fost sacrificați câțiva zeci, sute sau mii de porci. Sunt știri cu care ne-am obișnuit deja, au devenit, din păcate, mult prea banale. Îngrijorător este faptul ca societatea, fermierii, par ca nu mai au putere de reacție. Un țipăt de durere când îl lovește pe unul soarta aprigă, câteva comentarii de compasiune sau revoltă pe rețelele sociale și în câteva zile se schimbă subiectul.

Când vezi, când simți că participi la un asemenea act tragic, totul se schimbă. Fiecare din zecile de mii de animale sacrificate, din statistici, devine ființă concretă. Fiecare asomare, fiecare țipăt și zbatere a unui animal, aparent sănătos, te zdruncină. Înmulțiți suferința de a privi așa ceva cu cele câteva zeci, sute sau mii de capete pe care le are un gospodar sau un fermier mic ori mare, imaginați-vă că sunteți în locul lui și abia atunci veți fi ceva mai aproape de tragedia prin care trece, ceva mai aproape de coșmar.

De ce continuă încă acest măcel pe bandă rulantă, după atâta timp? Unii o numesc mână criminală, alții prostie, lipsă de viziune, de implicare, neglijență sau interese străine de noi. Pestă porcină africană au ori au avut și alții dar au acționat rapid, cu măsuri eficiente, au limitat pagubele iar viața își reia cursul spre normalitate. La noi de ce nu se poate?

Vedeți ce se întâmplă în ferma de la Macea, gândiți-vă și încercați să comentați.

Pentru întregirea tabloului, mai putem adăuga anunțul primăriei din localitate, aflată în fața unei situații disperate, căreia cu greu îi fac față autoritățile implicate.

„În data de 06.03.2021, a fost confirmat focarul de Pestă Porcină Africană la ferma de creștere a suinelor din localitatea Macea, aparținând C.A.I Curtici. Ca măsură de combatere a răspândirii bolii a fost decisă uciderea tuturor porcilor din exploatație. În același timp, s-a dispus neutralizarea cadavrelor de animale prin incinerare. Întrucât mortalitatea zilnică a crescut și nu pot fi incinerate într-un interval scurt de timp cadavrele de suine, cu toate că unitatea dispune de un incinerator propriu și sunt trimise cadavre și la o altă societate specializată în incinerarea produselor de origine animală, ba mai mult a fost adus și un incinerator suplimentar în incinta fermei, s-a aprobat de către Centrul Local de Combatere a Bolilor Arad, ca măsură alternative, neutralizarea cadavrelor prin îngropare.
Locația agreată de către autoritățile competente (Apele Române, Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția de Sănătate Veterinară și Siguranța Alimentelor) este un iaz din incinta fermei de creștere a porcilor, impermeabilizat cu un strat de argilă compactată, peste care este așezată o geomembrană din polietilenă, fiind eliminate posibilitățile de deversare a lichidelor. Acestea sunt măsurile de siguranță impuse de autorități pentru evitarea infestării apei freatice. Totodată, va fi urmărită în permanență etanșeitatea iazului, astfel încât să fie detectate orice scurgeri accidentale. Pentru monitorizarea calității apei freatice, a fost dispusă și realizarea a două foraje, în apropierea iazului, foraje din care vor fi luate în permanență probe de apă.
Întreaga operațiune de îngropare a cadavrelor de suine este monitorizată de către autoritățile competente.”

Privind la sindromul care se tot repeta cu fiecare tip de epidemie din fermele românești, nu ne putem abține să nu facem o paralelă la sistemul sanitar și la haosul pe care l-a adus pandemia actuală de Covid-19. Sperăm, totuși, să nu ajungem și noi la bandă rulantă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

  1. IESTE O crimă împotriva fermierilor români uniunea europeană distruge fermele românești ca să inportam carne de porc de la IEI EROPENI toată vina aparține GUVERNULUI Iohannis și Cutu Cutu nu-și dă seama că Românii vă rămânefără animale în câțiva ani VOM fi muritori de foame scopul politicii externe Eropei IESTE subminarea economiei și zotehniei ca ROMÂNII să importe de la HOȚI Eropei avem un guvern de KK

  2. Este cu siguranță o mînă criminala precum din tara așa și din exterior cu siguranță
    Trebuie sa facem o alta revoluție

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole