Mititeii și salamul de Sibiu au interdicții la export!

mititei, salamul de Sibiu

Două produse emblematice pentru România, mititeii și salamul de Sibiu, se confruntă cu o serie de dificultăți, în contextul în care exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane (PPA) care încă evoluează pe teritoriul țării noastre, informează AGERPRES.

Potrivit directorului executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Dana Tănase, deși în România mai sunt foarte puține focare de PPA, țara este considerată încă a fi una roşie din punct de vedere al restricţiilor, astfel că produse precum mititeii și salamul de Sibiu, foarte căutate de către românii din străinătate, nu mai pot ajunge pe piața din SUA și, mai ales, Marea Britanie, unde există o comunitate românească foarte extinsă.

„Mai sunt foarte puţine focare, într-adevăr, dar problema este că unele se sting şi altele apar, iar pesta porcină africană în momentul de faţă ne aduce mari prejudicii, întrucât noi suntem blocaţi la export. Nu la schimburi intracomunitare, pentru că pe piaţa intracomunitară, conform regulamentelor care sunt în vigoare şi sunt aplicabile, noi putem exporta atâta vreme cât producem cu materie primă eligibilă, dar pentru exportul în Marea Britanie suntem totalmente blocaţi. Marea Britanie, prin Brexit, nu mai se supune regulilor comunitare, cu toate că există un acord economic între Uniunea Europeană şi Marea Britanie şi se fac negocieri aproape lunare. În momentul de faţă, România este considerată de Marea Britanie ţară roşie din punct de vedere al pestei porcine africane”, a explicat Dana Tănase.

Reprezentanta ARC a precizat că o parte dintre procesatorii români care au apucat să expedieze produse crud-uscate şi carne tocată către Marea Britanie, unde există ceam mai mare comunitate românească din străinătate, au înregistrat deja pagube economice însemnate din cauza blocării exporturilor.

„Au existat numeroase transporturi de carne tocată, de carne preparată, respectiv mici congelaţi, salamuri crud-uscate, produse din carne tratate la 70 de grade care au fost blocate de autorităţile veterinare din Marea Britanie. O parte dintre procesatorii care au expediat şi-au pierdut marfa, pentru că între timp a expirat şi înregistrează pagube economice însemnate. Noi, ca asociaţie, am făcut demersuri şi la premierul României, şi la Comisia Europeană şi la Ambasada României de la Londra pentru ca Marea Britanie să aplice aceleaşi reguli pe care le aplică şi Europa, însă deocamdată răspunsul este negativ. Ca atare, produsele din carne, dacă nu sunt tratate la 80 de grade nu pot să facă obiectul exportului în Marea Britanie. Deci comunitatea românească va fi lipsită de mititei şi de salam de Sibiu şi de alte produse crud-uscate şi este foarte păcat”, a arătat Dana Tănase.

Exportul de salamuri crud-uscate este blocat, în prezent, și către SUA, pentru procesatorii români, în condiţiile în care exportul a fost reluat abia în februarie anul acesta, după o muncă de ani de zile.

„Nu doar pe Marea Britanie suntem afectaţi, ci şi pe SUA. S-a redeschis anul acesta exportul pe SUA, a fost o muncă pe care ANSVSA a desfăşurat-o de-a lungul cred că a 10 ani, dacă nu mă înşel, a reinstalat echivalenţa cu sistemul de control din Statele Unite şi au fost aprobate unităţi pentru exportul de salamuri crud-uscate şi unităţi pentru exportul de conserve. Cele care exportă conserve nu au nicio problemă, însă în ceea ce priveşte salamurile crud-uscate, acestea nu mai pot exporta. Întâi ni s-a dat acordul că putem exporta, după care s-a revenit şi acum avem interdicţie tot ca urmare a faptului că unităţile sunt plasate în ţară aflată în zona roşie. Am exportat foarte puţin. Noi am început practic în februarie, iar în iunie ne-a venit interdicţia. Pot spune că mai mult a fost o sondare a pieţei americane să vedem cum merg produsele. Produsele mergeau, mai ales că în Statele Unite există procesatori locali care fac un produs căruia îi spun Salam de Sibiu, dar pe gustul lor”, a explicat reprezentanta ARC.

Din păcate, deşi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a intervenit pentru rezolvarea acestei situații atât la nivelul serviciilor veterinare din Marea Britanie, cât şi prin reprezentanţa României la Bruxelles, răspunsul primit deocamdată este unul negativ.

„Şi noi, ca asociaţie, ne-am adresat direct Comisiei Europene şi răspunsul pe care l-am primit a fost că se va negocia în continuare, însă pentru moment Marea Britanie nu acceptă, pentru că România este ţară toată roşie din cauza pestei. Mai sunt şi alte ţări care au focare de pestă porcină africană, însă acolo este vorba de zonare. Când vorbim de zonare înseamnă că nu exporţi dintr-o zonă în care există focarul de pestă porcină africană, dar poţi din alta, la noi, din păcate, este sub interdicţie toată ţara”, a spus Dana Tănase.

Recent, ANSVSA a anunţat că pesta porcină africană înregistrează un regres semnificativ din punct de vedere al numărului de focare, fiind deja iniţiate discuţii cu Comisia Europeană pentru a scoate în partea roz a restricţiilor judeţele unde timp de un an de zile nu au fost înregistrate focare.

O astfel de decizie prin care anumite judeţe ar putea trece din zona roşie în zona roz ar fi foarte bună, spune Dana Tănase, pentru că unităţile de procesare a cărnii din aceste judeţe ar putea exporta, măcar în Marea Britanie, însă reprezentanta ARC nu s-a arătat prea optimistă că acest lucru se va putea întâmpla prea curând.

Views: 3

Un răspuns

  1. Corectează-ți titlul senzaționalist!

    „Mititeii și salamul de Sibiu au interdicții la export în două țări din afara UE.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  ARTICOLE RECENTE   

PUBLICITATE

© AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture