În 5 iulie, la sediul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a avut loc ședința de închidere a misiunii de audit desfășurată, în perioada 28 iunie — 6 iulie 2016, de către o delegație de experți ai Administrației Generale pentru Controlul Calității, Inspecției și Carantinei (AQSIQ) din Republica Populară Chineză, pentru demararea exportului de lucernă din România.
Discuțiile purtate între oficialii români, reprezentanți ai ANSVSA, ai Autorității Naționale Fitosanitare (ANF) și delegația din Republica Populară Chineză s-au axat pe detalierea aspectelor tehnice privind cerințele sanitare veterinare și fitosanitare, clarificări necesare pentru finalizare formalităților legate de exportul de lucernă.
Toate aceste informații urmează a fi analizate de către specialiștii Administrației Generale pentru Controlul Calității, Inspecției și Carantinei (AQSIQ) și incluse în proiectul de Protocol. Consecutiv agreării de către părțile implicate, forma finală a Protocolului va fi parafată, ceea ce va permite demararea exportului de lucernă în Republica Populară Chineză.
Programul misiunii a inclus întâlniri oficiale cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul Achim Irimescu, cu domnul dr. Mihai Ponea, vicepreședintele ANSVSA și cu directorul general al ANF, doamna Doina Băiculescu.
Au fost efectuate vizite de documentare la ANSVSA, precum și la structurile subordonate acesteia, la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară și la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județul Brăila.
Cu acest prilej, a fost evaluată capacitatea analitică a Autorității în ceea ce privește hrana pentru animale și modul în care sunt aplicate, la nivel central și teritorial, toate măsurile incluse în prevederile legislației comunitare, precum și cerințele AQSIQ.
În teritoriu, au avut loc ședințe de lucru cu reprezentanții ANSVSA, ai ANF și ai administrației publice locale și au fost vizitate unitățile de producție și procesare lucernă din județele: Brăila, Olt, Teleorman și Călărași, care au aplicat pentru exportul de lucernă în Republica Populară Chineză.
Totodată, delegația chineză a vizitat solele cu culturi de lucernă și unitățile producătoare de baloți de lucernă și peleți, pe întreg fluxul tehnologic, de la recoltare până la balotare și depozitare.
Vizita experților chinezi este urmarea demersurilor întreprinse de ANSVSA, începând cu luna septembrie 2014, când a fost transmisă solicitarea oficială privind începerea negocierilor pentru exportul de lucernă furajeră.
Misiunea de audit a delegației din Republica Populară Chineză pentru exportului de lucernă la final
Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.