După luni la rând în care prețurile cerealelor au înregistrat creșteri masive, pe fondul scumpirilor de pe întregul lanț de aprovizionare, se pare că trendul pentru anumite culturi, printre care și cea de grâu, începe să se inverseze.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu Cezar Gheorghe, expertul Clubului Fermierilor Români pentru comerțul cu cereale, pentru a afla detaliile de ultimă oră de pe piața cerealelor, dar și care sunt motivele pentru fluctuațiile prețurilor.
”Dacă vorbim de piața cerealelor din România în acest moment, să știți că acei cumpărători care în mod tradițional cumpărau grâu din bazinul Mării Negre, au cam dispărut de pe radar. Toată lumea stă și așteaptă. Cumpărătorii așteaptă un preț mult mai mic pentru simplul motiv că ceea ce s-a întâmplat ieri a fost un efect coroborat al mai multor etape. În primul rând, a fost panica indusă ne noua tulpină de virus din Africa de Sud, care a indus teama de lockdown, ceea ce a făcut ca prețul grâului să scadă.
În a doua etapă, a fost prognoza de recoltă a grâului Australian, care s-a dus cam cu 2,5 milioane de tone peste prognoza inițială, dar cu toate acestea să știți că acel grâu australian are mari probleme în ceea ce privește conținutul de proteine. Astfel, prețul grâului australian a scăzut foarte mult în ultimele zile, dar există volumul. Raportul USDA din 9 decembrie a generat o evaluare a recoltei pentru Rusia cu plus un milion de tone, până la nivelul de 75,5 milioane de tone.
Iar apoi a urmat declarația Federal Reserve de ieri seară, care în mod efectiv dorește să stopeze inflația în ceea ce privește prețurile. Acest lucru a făcut ca fondurile de investiții să intre în panică și să lichideze pozițiile net long ce erau la grâu. Aseară a pierdut grâul pe bursa de la Chicago 11,5 dolari; bursa europeană a reacționat pe același context și a scăzut 8,5 euro, iar astăzi, prețurile în portul Constanța se degradaseră cu aproximativ 7 euro/tonă, până la nivelul de 271 euro/tonă”, a explicat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV.
În toate aceste jocuri a încercat să-și facă simțită prezența și Rusia, care a avut miercuri o tentativă de manipulare a pieței, când au anunțat o scădere a cotei de export la grâu cu un milion de tone. Această tentativă nu a avut însă niciun succes, a explicat Cezar Gheorghe, pentru că algoritmii de tranzacționare nu au luat în seamă acest aspect.
Expertul Clubului Fermierilor Români a mai precizat că există perspective pozitive pentru fermierii români în noul an în ceea ce privește prețurile la grâu, în contextul furtunilor din Statele Unite din ultimele zile, care au afectat puternic culturile din zona centrală.
”Așteptările pentru noul an ar putea fi pozitive, datorită unui alt lucru care s-a întâmplat ieri, și anume furtunile din Statele Unite, care au măturat toate câmpiile centrale. Vorbim de vânturi foarte puternice și fierbinți, care efectiv au distrus foarte grâu de pe suprafețele plantate în toamnă din Kansas, Nebraska și o parte din Dakota de Sud. Așteptăm evaluarea pagubelor. (…) Le recomand fermierilor ca începând cu 3-4 ianuarie să testeze piața, pentru că deja am observat o corecție pozitivă pe Chicago Board of Trade, de 12 cenți/tonă la grâu, ceea ce înseamnă că începe să își revină, dar știm cu toții că urcarea nu este una ușoară”, a mai precizat Cezar Gheorghe.