Majoritatea culturilor agricole plantate de fermieri în toamna anului trecut arată bine, susține ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu. Potrivit acestuia, analiza pe care o are la MADR indică un grad de răsărire satisfăcător la peste 90% din suprafețe.
”În anul 2021, suprafața agricolă a României a acumulat în sol o rezervă de apă care a făcut posibilă răsărirea culturilor de toamnă. Am o analiză pe care o fac din două în două săptămâni cu gradul de răsărire a culturilor de toamnă și vreau să vă spun că în peste 85% din culturi, gradul de răsărire este normal, peste 90% satisfăcător și sunt suprafețe agricole foarte mici unde nu au răsărit culturile, dar fermierii s-au adaptat și au schimbat imediat strategia, însămânțând cu culturi de primăvară”, a precizat Adrian Chesnoiu într-o emisiune la B1TV.
Întrebat când nu va mai fi agricultura românească dependentă de vreme, șeful MADR a oferit următorul răspuns:
”Nicio țară din lume nu este independentă de vreme. Niciun sistem de irigații din lumea aceasta nu a înlocuit cantitățile de precipitații din ploaie. Avem o suprafață de aproape 1,3 milioane de hectare care este viabilă pentru irigat, de la 1 martie am fost pregătiți pentru a livra apa pe canale, din 19 martie a fost alimentat primul canal și astăzi avem apă pe majoritatea canalelor. Sigur, îmi doresc să extind suprafața agricolă irigabilă și pentru acest lucru am luat niște decizii extrem de importante.
În primul rând, am majorat bugetul MADR pe componenta de irigații, astfel încât anul acesta să punem în funcțiune 22 de noi obiective de irigații. Am venit complementar cu o decizie prin care le oferim fermierilor români posibilitatea să-și înființeze microsisteme de irigații în fermele lor, lucru care până acum nu a fost posibil sau a fost extrem de limitativ. Pentru asta, ANIF-ul trebuie să se ocupe și să gestioneze documentațiile depuse de fermieri”, a mai spus Chesnoiu.